Správné vytápění i větrání je důležité

Správné vytápění i větrání je důležité

Mnozí lidé (zejména ti starší) zapomínají, že je důležité topit i větrat ve správných intervalech. Jsou tací, kteří si okno neotevřou ani v létě, kdy je venku 30°C, což samozřejmě není dobré. Ovšem na druhou stranu …jsou tu i tací, kteří zase v zimě moc netopí, anebo topí jenom pro jednu či dvě místnosti a zbývající nechávají chladné, protože je nevyužívají, anebo v nich pouze přespávají.

Jaké může mít nesprávné vytápění a větrání následky?

Ti, kteří neustále topí a otevřou si okno sotva 2x týdně, mohou mít komplikace nejenom s příbytkem, ale i zdravotní. Co se domu (či bytu) týče, je to zdlouhavý proces trvající i několik let …kdo však topí opravdu hodně, tak tento proces urychlí.

Dochází totiž k vysoušení zdí i omítky, a tak se může stát, že Vám jednoho dne část opadá. Krom toho velké teplo i vysouší okna (dřevěná), takže Vám může popraskat nátěr …v extrémních podmínkách dokonce i samotná okna.

Pokud bychom se bavili o zdraví, má to na něj horší dopad, než na Váš příbytek, který se dá opravit, kdežto zdraví si za peníze nekoupíte. Nebudete-li pravidelně větrat (nejlépe 2x denně – ráno po spaní a večer před spaním), začnou se ve Vaší domácnosti čím dál více hromadit nejrůznější bakterie, které rozhodně nenechají Vaše zdraví na pokoji.

Namísto toho lidé, kteří vytápí trvale pouze část svého bytu (či domu) a ostatní místnosti nechává být, může se mu stát, že se v těch chladných místnostech začne usazovat vlhkost …samozřejmě to také nebude ze dne na den, ale po několik týdnech či měsících můžete v nějakém schovaném zákoutí jedné z chladných místností třeba plíseň, která nemá rozhodně na Vaše zdraví dobrý vliv, zejména, je-li v domácnosti alergik.

Je tedy nutno vytápět celou domácnost …pokud některé místnosti nepoužíváte, vytápějte je méně. Stejně důležité je však i větrání, zejména kvůli obměně vzduchu …starý, zatuchlý vzduch může totiž vážně uškodit Vašemu zdraví.

Jak zabránit plísním a ničení majetku?

Vyjdeme-li z horního popisu, je to velmi jednoduché …stačí pravidelně topit i větrat a vše bude tak, jak má být. Topit můžete klidně celý den i noc, nezapomínejte však na větrání …zejména ráno po spaní, neboť je vzduch přes noc vydýchaný a nepříliš dobrý, a večer před spaním, protože po celodenním užívání domácnosti byste měli ulehat s čerstvým vzduchem v plicích, aby se Vám lépe usínalo a zároveň to prospěje Vašemu zdraví.