Vesnice versus město – druhá část

Vesnice versus město – druhá část

Všeobecně a velmi zjednodušeně se dá říct, že město je vhodnější pro mladší „nevybouřenou“ generaci, pro kterou je vesnice neperspektivní. Naopak starší generace, která má ráda svůj klid a nepotřebuje žádné „vzrůšo“ ocení spíše klidný život na venkově. Na druhou stranu zvyk je železná košile a každý se upínáme k místu, kde jsme se narodili, i kdyby to bylo na konci světa.

Co se týká shánění bydlení, ve městě je vše o krok napřed, jak už jsem řekla, takže i tento problém zde vyřešíte rychleji. Musíme si ale připravit o pár tisícovek navíc. Ty se nám ale o pár měsíců později mohou vrátit i s úroky díky rychle nalezené dobré práci. Pokud však nenarazíme na podvodníky, kterých je v tomto anonymním místě až až.

Vesnice má nájmy menší, ale rozdíl není až tak veliký. Takže to za to čekání až se postaví nová bytovka asi ani na místě, jelikož peníze se nám vrátí o hodně později, pokud nemáme překvapivě rychle štěstí s hledáním vhodného zaměstnání. Někdo má ale určitě celoživotní sen budovat kariéru v místním JZD.  

Rivalita

I když žijeme v 21. století, rivalita mezi venkovem a městem stále vládne. Lépe řečeno mezi jejími obyvateli. Ale určitě už nejsou na místě výrazy jako „vesnický buran“ nebo „městská frajle“. Jak jsem se tu snažila vysvětlit, rozdíly stále existují. Hlavně v mentalitě a přemýšlení lidí, ale už dávno nejsou tak markantní. Myslím si, že je to díky tomu, že malá města jsou dnes přesně na hraně.

Takže pokud si někdo nemůže vybrat, jestli má radši přírodu a čerstvý vzduch, než společenský a pohodlný život, může zvolit tuto variantu. Jenže samozřejmě, městečka mají od všeho trochu, takže největší výhody nejsou dotažené do konce.