Přiveďte si domů venkovní světlo

Přiveďte si domů venkovní světlo

Sklo jako součást domova 1
Sklo jako součást domova 1

Mnohé vědecké výzkumy dokazují, že umělé světlo není na lidské zdraví zrovna tím nejlepším. Následně se zjišťuje, že umělé světlo působí špatně na biologické procesy, jako je spánek, pravidelný režim, ale i na působení imunity a celkové obranyschopnosti světla. Měli bychom tedy maximálně dbát na to, abychom v našich domácnostech, ale i podnicích a v práci měli přírodní denní světlo. Jak jej ale do interiéru jednoduše a efektivně dostat?

Neobliba světlíků

Pamatujete na světlíky? Mnohé socialistické stavby jimi disponovaly a jednalo se o jednoduché řešení, jak do obrovských hal dostat maximum denního světla. Světlíky však nevypadaly příliš dobře a tak se jejich obliba značně propadla. Ovšem moderní střešní světlíky jsou na tom poněkud jinak. Jedná se o moderní doplněk jak celkové stavby, ale účel světlíků je jasný. Přírodní světlo je přivedeno jednoduchou formou do interiéru a zbavíme se potřeby svítit ve dne.

Samozřejmě že na pronikání přírodních světelných paprsků je třeba i kvalitních oken. Plastová okna v současné době nabízejí skvělou možnost jak zajistit minimální tepelné úniky, zároveň vybrat pěkné moderní okno a ještě zajistit dostatek světla do interiéru.

Není nad balkóny a terasy

sklo-Sklo jako součást domova 2
Sklo jako součást domova 2

Všimli jste si, jak je moderní zasklívání balkónů? Balkóny pak mají úplně nové funkce a můžete je využívat jak pro posezení s přáteli, ale i sušit prádlo kdykoliv nehledě na počasí a roční dobu, či si vytvořit pěknou zimní zahradu. Balkony vypadají velmi pěkně a z dříve často nevyužívaného prostoru tak vzniká moderní a příjemný prostor.

Hrátky se světlem

Se světlem si můžeme hrát i v interiéru samotném. Je nám tu umožněno například použitím zrcadel, kdy můžeme dostat světlo do koutů, kam se samo o sobě nemá šanci dostat. Pro lepší šíření světla se používají i skleněné příčky, které vytvoří krásný dekorativní motiv, ale zároveň plní i již zmíněnou funkci šíření světla. Velmi zajímavé jsou pak i různé světelné přenašeče, či využití světla na způsob odrazu.