Pořiďte si andulky nebo slepice. Jak na voliéru?

Pořiďte si andulky nebo slepice. Jak na voliéru?

Máte dost domácích mazlíčků, kteří se jen válejí a nic nedělají? Pořiďte si ptáky. Ať už okrasné andulky, papoušky, ale i praktické slepice nebo krůty. Nezapomeňte, že vajíčka jsou v dnešní době drahá a maso jakbysmet. Jak ale na takovou vlastní kvalitní voliéru? Podívejme se na pár tipů a triků, jak ji snadno a levně postavit.

Dobře promyslet je základ

Autor obrázku: 55Laney69

Než se s vervou pustíte do samotné práce, je třeba si důkladně promyslet pár věcí. Jak bude voliéra velké? Bude mít travnaté dno nebo pevné? Jak bude vysoká? A pro jaké a kolik ptáků bude? Voliéra by neměla být pro ptáky malá. Pokud se chystáte udělat klec pro papoušky nebo andulky, měly by mít možnost se nějak proletět. Počítejte s tím, že potřebují nějaký životní prostor.

Základem voliéry jsou nějaké nosné sloupy, hodí se i konstrukce dvířek, na které pak připevníme pletivo, dále jistě nějaká výztuž a možná dojde i na betonování. Tedy v případě, že naše voliéra bude velká. Nezapomeňme ani na pletivo na voliéry, bez kterého by voliéra opravdu nevznikla.

Pozor na stromy

Správná voliéra by měla mít i vhodné místo. Potřebují ptáci pak na zimu i s voliérou dovnitř? Udělejte ji přenosnou. Když se ale bude nacházet venku, nezapomínejte, že se nehodí místa, jako jsou pod velkými stromy, tam, kde je silný vítr nebo stálý průvan, nehodí se ale ani na přímé sluníčko a myslete i na to, aby se tam nedostala nevhodná zvířata, jako kuny nebo lasice.

Voliéra by měla tvořit sice uzavřený prostor pro ptáky, ale měl by být co nejvíce přirozený a neměl by jim nějak ublížit. Až budete vybírat pletivo na voliery, myslete na to, aby bylo vhodné právě pro ptáky. Mohou pak prostrčit nevhodně hlavu a uhynout. Samotná voliéra nemusí být drahou investicí, ale rozhodně bychom její stavbu neměli podcenit a dopřát zvířatům kvalitní prostředí pro život.