Jak si zútulnit byt

Jak si zútulnit byt

Přijde vám, že vás byt působí chladně a neútulně? Necítíte z něho lásku a něhu? Přečtěte si pár rad, jak udělat z bytu domov.

Látky

Autor obrázku: Suzette Pauwels

Do interiéru zakomponujte spoustu textilu. Na sedačky dejte barevně sladěné polštáře. Neznamená to, že musejí být všechny čistě červené, ale jeden může být bílo červený, další červený s bílým vzorem, prostě takto jednoduše kombinujte. V každé prodejně vám jistě rádi poradí.

Přes postel hoďte přehoz. Důležité jsou také záclony a závěsy. Dnes jich už máte nepřeberné množství. Nemusíte si kupovat už rovnou ušité. Zkuste pídit po internetu, například na stránkách Fler.cz mají originální látky, které jen tak v nějakém obchodě neseženete. Šikovná kamarádka nebo sousedka vám je jistě ráda za nějakou čokoládu přešije.

Koberec

Pokud máte plovoucí nebo dřevěnou podlahu a nikde nic, působí to chladně. Nemusíte kupovat koberec po celé místnosti, to rozhodně ne, ale malý kobereček s dlouhými chlupy pod konferenční stolek, nebo jen tak pohozený po místnosti určitě udělá parádu. Sladit ho můžete barevně s interiérem. Pokud si nepotrpíte na barvy, můžete nakoupit bílý nábytek a barevným kobercem ho oživit.

Autor obrázku: Maja Dumat

Květiny

Nikdo vám netvrdí, že musíte mít celou botanickou zahradu, ba naopak. Méně je někdy více. Kupte jednu zvláštní květinu, která vám svými květy dobarví interiér. Rozhodně nepřeplácejte okno všemi možnými květinami. Své také udělají živé květiny ve váze. Pokud máte interiér zbarvený do modra, můžete použít exotické rostliny, například palmy, které dodají interiéru správný nádech.

Fotografie

Své kouzlo mají také fotografie. Můžete si je například vytisknout v černobílé, aby působily tajemněji. Dejte je na poličky, komody, stolky na květiny, nebo můžete zkusit posázet s nimi zeď. Skvěle vypadá, když si natřete jen jednu zeď v celém pokoji a právě na ní rozházíte rámečky. Mohou být na šířku i na výšku, můžete zvolit různé rámečky.

Zajímavé jsou také barvou laděnou s vaším interiérem nakreslené stromy, na jejíž větvích budou viset vaše fotografie. Pokud umíte pracovat s nějakým foto editorem, můžete zkusit černobílou fotku dvou dětí s čepicí oživit barvou vašeho interiéru tak, že čepice obarvíte třeba do zelné. Takhle můžete u každé fotky jinak zvýraznit něco zeleně. Můžete taky zkusit udělat koláž. Vše už je jen na vás, fantazii se meze nekladou.

Krb

Máte-li v místnosti komín, nechte si tam vybudovat krb. Působí velmi útulně a ještě vám bude při chladných večerech tepleji. Nemáte-li dostatek financí nebo komín, můžete zkusit umělé krby jdoucí na elektřinu.

Barvy

Barvy ovlivňují naší náladu nejvíce. Zkuste si najít na internetu, co která barva dodává a podle toho se taky v určité místnosti řiďte. V pracovně vsaďte na nějakou energickou, v ložnici naopak uklidňující. Pak už stačí jen vybrat správný odstín a hurá do toho. Pokud si moc na barvy nepotrpíte, můžete zkombinovat bílý nábytek s barevnými doplňky (koberec, váza, obraz).

Nebuďte puntičkáři

Budete-li knihy řadit podle abecedy, ručníky podle barvy, plechovky umisťovat do komínků, bude váš interiér vypadat jako právě připravený na focení do nějakého časopisu. Každá vaše návštěva se bude bát si jen položit kávu na stůl, aby vám náhodou neudělali nepořádek. Zkuste sem tam pohodit časopisy, nechte otevřenou knihu s brýlemi, které dodají interiéru uvolněnost.

Autor obrázku: Wicker Paradise

Osvětlení

Ty tam jsou časy, kdy stačilo hlavní osvětlení na stropě. Zkuste rozmístit po místnosti lampičky všeho druhu, přičemž každá bude házet jiný odstín.

Rozdělení místnosti

Máte jednu obrovskou místnost, ale útulnější vám přijdou malinké místnosti? Zkuste si ji rozdělit na menší části. Například stůl s počítačem oddělte závěsem od zbytku místnosti, abyste netahali práci všude po bytě. Můžete si v rohu udělat čtecí koutek, kde budete mít křeslo se stolečkem a lampou, přes křeslo huňatou deku a pod nohama koberec. Jak už jsme si přečetli předtím, látky dodávají interiéru lásku a něhu.

Tapeta

Zkuste si místnost vytapetovat, pokud jste odvážní, nemusíte se držet jen jednoho vzoru. Zkuste zkombinovat barvy a vzory, mohou být odlišné. Máte radši méně extravagance? Vytapetujte jen jednu stěnu, nebo třeba jen pruh u postele. Nemusíte jen tapetovat, zkusit můžete i obyčejné barvy na zeď a váleček.