S pasivním domem budete žít zdravě a ušetříte peníze za energii

S pasivním domem budete žít zdravě a ušetříte peníze za energii

Jak ušetřit za energie a přesto mít dům vašich snů? Každý touží po útulném domovu, kam se bude vracet s tím, že nebude muset řešit vysoké výdaje a složenky v poštovní schránce. Pasivní domy jsou velmi oblíbené, ale co to vlastně je?

Co je pasivní dům?

Autor obrázku: Jeremy Levine

Za pasivní dům lze označit pouze takový dům, který ročně „spotřebuje“ maximálně 15Kwh (kilowatthodin) na metr čtverečný vytápěného prostoru. Po lepší představivost na jednu místnost o rozměrech 20m2 stačí přibližně jen 300wattů, kdy ve srovnání se stolním počítačem, který má výkon 250wattů, jde zcela o směšné číslo.

Pasivní dům však neznamená jen úsporu energie, ale také šetří vaše zdraví (obzvláště alergiků), díky zařízení, které filtruje vzduch a tak ho zbavuje nečistot i prachu, proto si můžete být jistí, že dýcháte jen čistý a čerstvý vzduch.

Cena pasivního domu

Možná vás napadá otázka „a kolik stojí?“. Samozřejmě víc, avšak s porovnáním ostatních „obyčejných“ domů také dokáže nabídnout lepší životní úroveň a za úspory, které po několika letech získáte, bude pro vás ten cenový rozdíl v počátku téměř bezvýznamný.

V historii předcházely těmto domům tak zvané solární domy, které byly stavěny ze stavebních materiálů akumulujících teplo, ale nebyl tolik kladen důraz na výměnu vzduchu vnitřních prostor.

Aby byl váš pasivní dům co nejlepší, shrňme si v několika bodech, co pro to udělat:

1) Správné orientování místností podle světových stran.

Tedy, místnosti obytné a nejvíce využívané přes den, jako pokoj obývací či dětský, bezpodmínečně orientujeme k jižní straně. Pokoje jako jsou ložnice či kuchyně, kde není přes den potřeba tolik světla, nebo nám postačí umělé osvětlení, pak směřujeme na jihozápad nebo jihovýchod a koupelny či WC na sever. Tímto zařídíte, že už jen samotné slunce vám vyhřeje často obývané místnosti a úspora se ještě zvýší.

2) Správný stavební materiál

Nejvyužívanějším materiálem je stále dřevo pro své tepelně výhodné izolační schopnosti a snadnou montáž. Dále je to již méně oblíbený, ale i tak velmi využívaný systém zděných konstrukcí. Jako výhodu tohoto způsobu můžeme určitě považovat velkou akumulaci tepla, avšak nutně velká tloušťka zdí mnohé odradí.

A jako poměrnou novinku lze uvítat i cihlové konstrukce, které jsou tvořeny z cihelných bloků vyplněných výsypem z polystyrenu, který zajistí vysokou tepelnou izolačnost, po které všichni prahneme.

3) Nutná je i NEPRŮVZDUŠNOST

Neprůvzdušnost nebo také jinak řečeno vzduchotěsnost, je důležitým pomocníkem pro snížení tepelných ztrát a napomáhá k zajištění funkčnosti systému nuceného větrání. Nejdůležitější je však, aby nezůstávala nadměrná vlhkost v interiéru a tak se zabránilo vzniku plísní a podobným nemilým návštěvníkům v našich domovech.

Toto není vše, ale je to první krok k úspornému a útulnému bydlení, které bude sloužit vám, nikoli vy jemu a místo kupování postřiků na plísně a hrůzy z účtů za elektřinu, plyn či jiné, si můžete dopřát klid a pohodu s rodinou a přáteli.