Sklo jako moderní materiál – 2. část

Sklo jako moderní materiál – 2. část

Když máte malé prostory a všechno se zdá být tmavé, pak je dobré pouštět dovnitř denní světlo, které místnosti dokáže nejen rozjasnit, ale také opticky zvětšit.

Prosklené, přesto pevné stěny

Chodba vypadá malá a ponurá, protože se do ní nedostane sluneční svit a vy si musíte neustále rozsvěcovat zářivky či žárovky, abyste viděli, kam jdete, a abyste do ničeho nenarazili? Pak vás zachrání právě skleněné příčky či dveře, které propojí tmavé části domu či bytu s místnostmi, ve kterých jsou okna.

Nebojte se ani ztráty soukromí, protože si můžete vybrat různý typ skla. Nemusí být vždy čiré, ale můžete si zvolit také mléčné sklo, které propouští světlo, ale není průhledné, takže k vám sousedé neuvidí. Můžete sáhnout taky po Grafosklu, které má v sobě zatavený tištění obraz či látku, kousky dýhy nebo plátky kovů, takže může posloužit ještě i jako dekorační prvek.

Kdy uvažovat o skledněné příčce a dveřích

Autor obrázku: Anne Rossley

Když potřebujete oddělit zádveří, do kterého táhne, kde odkládáte špinavé boty a chcete tak oddělit čistou chodbu, do které se nebude nosit bláto, prach a špína, ale přece se vám tam nechce dávat klasické dveře, protože by ubíraly místo a dělaly by ponurý kout.

Když zvažujete, že bude dobré propojit obývací pokoj a kuchyni, ale nejste si pořád jisti. Správným krokem může být i pořízení skleněné dveře, které se dají zasouvat do pouzdra zabudovaného ve stěně. Jejich šířka může být i dva či více metrů, takže se otevřením dveří prostory spojí a vy neztrácíte přehled, co se děje v sousední místnosti.