Jaké vybrat rohože

By: marc falardeau

V období podzimních a zimních plískanic mnohem více dbáme na čistý vstup do domu či do bytu. Pravidelně přicházíme do chodby z mokrých cest a chodníků, často dokonce ze zablácených cest i chodníků. Mnohdy bychom potřebovali ke dveřím pořídit přímo škrabky, na kterých bychom si bláto přede dveřmi oškrábali. U hlavních domovních dveří v bytových domech jsou běžně k vidění.

Zaměříme na rohože, na jejich výběr do první a druhé čistící zóny.

První čistící zónou rozumíme místo, na kterém stojíme, než odemkneme dveře k sobě domů.

Vzpomeneme si jistě všichni, jak maminky na rohožku rozprostřely ještě hadr na podlahu, protože ten vodu a špínu z bot lépe vsákl a denně se dal v kbelíku vody přeprat, aby se mohl znovu na rohož použít. Rohožky bývaly gumové či plastové, nesavé. Zachytávaly jen kamínky v podrážkách uchycené.

V současnosti si můžeme vybrat rohožku přede dveře i za dveře podle libosti. Určitě bychom měli dbát na savost materiálu, z kterého jsou vyrobeny, také na jejich hmotnost, strukturu, hrubost, není vůbec příjemné, když nám rohožka pod nohama uhýbá, zachytává se do vzorků podešví.

Hezky i vkusně působí rohože přírodní. Z kokosového vlákna jsou hustě tkané, mají nevtíravou, nerušivou barvu, jsou savé, z rubové strany jsou opatřeny protiskluzovým latexem. Dobře se udržují v čistotě. Můžeme je vyluxovat, anebo vyklepat. Jsou hrubé, dobře se do nich dá zapřít a boty očistit.

Z deště či rozbředlého sněhu si však boty akorát oklepeme, rohožka přede dveřmi určitě nestačí k osušení. Poslouží jistě pro prvotní očištění, avšak sama promočená nám nezaručí, že si mokré stopy nenaděláme v předsíni.

Za dveřmi bytu se nachází druhá čistící zóna. Do tohoto prostoru skvěle poslouží rohože vysoko zátěžové, které výborně absorbují vlhkost. Ze spodní strany jsou rovněž pogumované, brání klouzání po dlažbě či podlaze. Rohož za dveřmi v bytě by měla mít větší rozměry, než rohožka přede dveřmi. Druhá čistící zóna slouží k pohodlnému pohybu, zde se přezouváme do domácí obuvi. Ideální je, když přes tuto zónu nemusíme v bytě přecházet nikam jinam, než jenom znovu ven z bytu.

Rohož je hrubá, ale dobře vysychá, dobře se luxuje.