Bojujeme s mravenci

By: Samantha Henneke

Hmyz je nezbytnou součástí přírody. A všechen hmyz má v přírodě své opodstatnění, podobně jako včelky nosí med a opylují květiny i stromy, tak mají svou funkci i ostatní. Avšak hmyz může být i nepřítelem, jako známí komáři, kteří nám způsobují svědící pupínky i mravenci, kteří se zdají být neškodní, nás mohou otravovat.

Zabíjet mravence?

Rozhodně ne! Nejen, že byste popudili mnoho ochránců přírody, ale také byste přišli o pomocníky. Mravenci jsou významnými tvory, hlavně pokud jde o les, protože dokážou ulovit ohromné množství často přemnožených škůdců, tedy čistí naše lesy bez pomocí chemikálií. Kromě toho také přenášejí semena, což může vést k bujnější a bohatší vegetaci lesa. A také dodávají vzduchu lesní půdě. Teď se zdá, že jde o dokonalé tvorby, ale bohužel i tito pomocníky mohou být pro nás nepříjemní, obzvlášť když se dostanou dovnitř do domu. Pokud je máte už uvnitř domu, tak se mnohdy nedá nic jiného dělat, než je brutálně vyhubit různými postřiky, stejně by mravenci v domě bez mraveniště dlouho nevydrželi. A ještě větším nepřítelem jsou mravenci pro včelaře. Protože mravenci chodívají včelám na med, což rozhodně není pozitivní věc.

Jak se tedy zbavit mravenců?

Pokud se mravenci dostali dovnitř vašich domovů, tak není jiné východisko, než je vyhubit nějakými postřiky, jako je například Protect Combi, který obsahuje látky, které hormonálně působí na matku neboli královnu mravenců, aby přestala klást vajíčka, čímž se kolonie zničí. Ale samozřejmě existuje i spousta jiných produktů. Anebo také velice oblíbené jsou pastičky na mravence. Nejsou to pasti jako na myši, ale jde o malé plastové domečky, ve kterých je látka, která mravence přitahuje, ale zároveň hubí, a tak si do něho vlezou a zemřou tady.

Pokud máte mravence na zahradě, tak je brutální hubení zbytečné, jelikož mravenci jsou i našimi pomocníky. Nejvhodnější je přesunout mraveniště. Stačí, když nejprve odeberete vrchní část, potom odkopete spodní část, převezete nejlépe do lesa a pak už jen vykopáte lehkou jámu, do které položíte spodní část mraveniště a na něj nasypete vrchní část. Při přesunu je důležité to, v čem mraveniště povezete. Měli byste zvolit něco, kde by mohli mravenci dýchat, aby přesun přežili.

A jak se zbavit mravenců podle starých babských řečí?

Pravdou je, že mnozí nevyužijí svůj volný čas na to, aby přesouvali mraveniště. Mnohem jednodušší je dát na nějakou ze starých babských rad. Mravenci nemají rádi aromatické vůně, proto je dobré na jejich vyhnání použít některé z aromatických koření, jako je skořice, pálivá paprika či kurkuma. Ale také můžete využít nějakých bylinek, čímž spojíte užitečné s příjemným, protože stačí, když bylinky nasadíte blízko mraveniště a máte tak domácí koření na své pokrmy. Takovými aromatickými bylinkami jsou například rozmarýn, majoránka, tymián či levandule. A samozřejmě jsou i další triky, jak vyhnat mravence, jako je kůra z citrónu, sušená sedlina kávy a mnoho dalších.

Zkuste se i vy zbavit mravenců tak, abyste je neusmrtili úplně, protože kromě toho, že jsou škůdci, tak jsou to i významní pomocníci.