Jaro na zahradě

By: Jim Linwood

Dost možná jste si v loňském roce říkali, že byste svou zahradu udělali trošičku jinak a něco byste rádi i přesadili. Pokud jste to chtěli udělat, máte nejlepší dobu na to, abyste to vzali do svých rukou. Jaro je pro přesadbu tím pravým obdobím.

Zjistili jste v praxi, která místa jsou slunná, která jsou vlhká a podle toho si klidně můžete rostliny a keře rozmístit. Do těchto prací, se ale pouštějte na jaře. Pokud budete sázet sazenice nové, nakupte si je včas, nebo si je objednejte přes zahradnický katalog. Například katalogový prodejce Starkl zasílá sazenice vždy, když je ten správný čas, na jejich výsadbu. Můžete se tedy podle zásilky řídit, jako podle hodinek.

Pokud chcete, aby vaše rostliny dobře rostly a nenapadli je škůdci, je třeba se proti tomu dobře vybavit a to hned z jara. Nakupte si hnojiva a ochrany proti škůdcům. Kupte si také prostředky, které vám pomohou zbavit se plevele. Dodržujte návody, které jsou uvedeny na obalech. Určitě mějte po ruce univerzální přípravek, který hubí škůdce, není nikde psáno, že vaše rostliny budou napadeny a pokud napadeny budou, tak se nikdy neví dopředu, které z nich to budou.

Pokud zjistíte, že se tak stalo a nemáte doma žádný přípravek, tak si rozmíchejte vodu mýdlem a touto mýdlovou vodou postříkejte listy rostlin, které jsou napadené.

I v případě hnojení si můžete z počátku pomoci domácími věcmi. Pokud nemáte ještě koupené hnojivo, použijte slupky od banánů, které hodíte do hlíny, nebo hlínu, ve které maté sazenice, pohnojte lógrem z turecké kávy. Dobré jsou také slepičince, pokud k nim máte přístup.

Jestliže milujete zahradu a rostliny, tak se máte na jaře rozhodně na co těšit. Svému koníčku se budete již brzy moci věnovat. Letos to možná bude ještě dříve, protože zima nebyla vůbec krutá a mrazy udeřily jen výjimečně. Jaro tedy přijde co nevidět a my budeme moci s pěstováním brzy začít.