Jak vybrat správnou matraci?

Spánek je velmi důležitý a pro život nezbytný. A pokud není dostatečně kvalitní, projeví se to únavou, bolestmi svalů nebo kloubů i zhoršenou náladou. Výběr správné matrace bychom tedy neměli podceňovat. Čím se tedy řídit a na co si dát pozor?

Na co se při výběru zaměřit?

Nejprve bychom si měli ujasnit, pro jaké účely matraci pořizujeme, jak často ji budeme používat nebo třeba zda máme nějaké zdravotní problémy, které budou rozhodovat o zvoleném typu matrace.

Matraci je vhodné vyzkoušet ideálně osobně v prodejně a pár minut na ní ležet v přirozené poloze, tedy takové, ve které obvykle spite. Měli bychom se na ní cítit pohodlně a příjemně. Matrace by se měla přizpůsobit tělu a prohýbat se jen na místech, kde se na ni zatlačí.

Druhy matrací

Matrace by neměla nikde tlačit, neměla by být ani tvrdá, ale ani příliš měkká, protože taková matrace neposkytuje páteři dostatečnou oporu a vznikají právě tolik nepříjemné bolesti zad. Nejideálnější je tvrdost číslo tři, což je zlatý střed v celkem pětibodové stupnici. Alespoň podle rad ortopedů a fyzioterapeutů.

Dalším číslem, kterým bychom se měli řídit, je počet zón, který se pohybuje od tří do sedmi. Čím vyšší počet daných zón matrace má, tím lépe se na ní vyspíte, protože se lépe přizpůsobí váze jednotlivých partií těla.

Dalším důležitým aspektem, který je třeba brát na vědomí, je material. Největší novinkou na trhu s matracemi je tzv. líná pěna, která měkne v závislosti na kontaktu s tělem, takže zaručí dokonalé rozložení hmotnosti a přizpůsobení se křivkám těla. Navíc omezuje vznik proleženin, protože se pěna „líně“ vrací do své původní podoby.

Dalším oblíbených materiálem je studená pěna, která se vyznačuje vysokou pružností. Je však také pevná a prodyšná, což ocení nejen alergici.

Novinkou na trhu jsou i tzv. bio pěny, které si zamilují hlavně milovníci zdravého životního stylu, protože nezatěžují životní prostředí, jsou antibakteriální a obsahují přírodní oleje. Stálým hitem jsou matrace latexové. Čím větší podíl přírodního kaučuku matrace obsahuje, tím je kvalitnější, ale také dražší. Matrace však není věc, na které by se vyplatilo šetřit.

Sendvičové matrace v sobě spojují vrstvy různých materiálů nebo stejného materiálu, avšak o rozdílné objemové hmotnosti. Nejběžnějším materiálem je polyuretanová pěna (studená nebo líná pěna) a kokosovláknitá deska, která vzniká spojením kokosových vláken a latexu. Sendvičové matrace jsou oblíbené zejména pro svou rozmanitost použití, tzn. možnost volit měkčí nebo tvrdší stranu matrace.

Pružinové matrace jsou stále často používané, i když modernější a pro kvalitnější spánek vhodnější jsou matrace tzv. taštičkové kvůli optimálnímu rozložení hmotnosti těla. Celkově se však pružinové matrace hodí spíš k příležitostnému přespání.

Nabídka v kamenných obchodech i e-shopech je však v dnešní době tak široká, že si vybere každý zákazník – ať už dle vlastních požadavků nebo ceny.