Zahradní stůl

Je nezbytnou součástí každé zahrady. Vždyť právě u něj si mnohdy dopřáváme příjemné posezení ve stínu stromu. Zahradní stůl si můžete buď koupit anebo vyrobit. Pokud jste alespoň trošičku šikovní a chcete sedět u vlastního stolu, tak si ho vyrobte. Ušetříte si finance za nákup v zahradních potřebách.

Jak na výrobu zahradního stolu

Nevhodnějším materiálem pro výrobu zahradního stolu jsou borová prkna. Mají vysoký obsah pryskyřice a lépe tak odolávají nepřízni počasí. Pro výrobu stolové desky budete potřebovat osm prken. Ty si zakoupíte buď v hobby marketech či je seženete ve stavebninách. Máte-li prkna, můžete se pustit směle do montáže.

Postup montáže – zahradní stůl

Začíná se výrobou stolové desky. Na tu potřebujete osm borovicových prken o délce 90 centimetrů a šířce 9 centimetrů. Srovnáte je. Podle úhelníku je přesně orýsujte, ať mají stejnou délku. Na pile poté prkna zkrátíte. Chcete-li stůl čtvercový, připravíte si z odřezků tloušťky asi 1 cm dilatační dorazy, které určí šířku mezer budoucí stolové desky. Prkna přidáváme, dokud nedosáhnete čtverce.

Složená deska zároveň určí i rozměr dvou říčných dílů, ke kterým musíte volná prkna připevnit. Díly jsou o něco kratší než deska, jeden je široký cca 6 cm, ten druhý 4 cm. Užší díl se musí na obou koncích vyříznout a zaoblit přímočarou pilkou. Zaoblení se provede pouze od jedné delší hrany dílu jako půloblouk.

Díly připravené na nohy stolu uprostřed provrtáte. Vložíte šroub, který umožní skládání stolu. Otvor vyvrtáte vrtákem o shodném průměru jako má spojovací nebo vratový šroub, který použijete.

Příprava noh zahradního stolu

Na přípravu noh použijte přímočarou pilku. Nohy budou ve tvaru X. Jejich délka je 110 centimetrů a šířka 6 centimetrů. Na jednom konci je musíte zaoblit, na druhém seříznout pod úhlem tak, aby úhel odpovídal výšce stolu (cca 85 cm).

Oba podpěrné díly, užší zakulacený i rovný širší, k sobě delšími vruty pevně sešroubujte. Proti posunutí se zajistí svěrkami. Hlavy vrutů se zapustí záhlubníkem, aby nepřekážely při připevňování ke stolové desce. Aby bylo možné stolek jednoduše skládat, je nutné spojit nohy se stolovou deskou šroubem, po kterém se mohou při skládání díly otáčet. Do středu pomyslné kružnice na konci zakulacení nohy se vyvrtá otvor. Protidíl vyvrtáte do sešroubované podpěry stolu 10 cm od kraje.

Do druhé strany podpěry se větším vrtákem připraví slepý neprůchozí otvor pro vložení dřevěné kulatinky o průměru cca 20 mm.

Složení

Vše je již připraveno a dochází ke složení celého zahradního stolu dohromady. Podpěrný sešroubovaný díl položte na rošt stolové desky. Vhodně dlouhými vruty ho přišroubujte. Délka vrutů, kterými díly spojíte, musí být taková, aby neprošly materiálem skrz. Jejich hlavy zapustíme. Postupně vždy dvěma vruty na každé straně připevňujeme každé jednotlivé prkénko.

Přes připravené předvrtané otvory sešroubujete nohy spolu s podpěrami. Použít můžeme šrouby vratové nebo nábytkové spojovací v nereznoucí povrchové úpravě.