Bydlení v rodinném domě

Bydlení v domě se nedá s ničím srovnat. Dům poskytuje mnohem více soukromí, než byt v panelovém domě. Součástí domu je i zahrada. Bydlením v domě získáme příjemné a prakticky využitelné místo pro klidný rodinný život. Není tomu tak dávno, kdy se stavěly krásné a velkolepé domy.

Se stavbou domu jsou spojené i některé praktické otázky. Tyto otázky je lepší vyřešit ještě před zahájením stavby domu. Chcete –li si postavit dům, tak se vám na mysl určitě vkrade otázka, z jakého materiálu jej postavit. Na tuto otázku se vás budou ptát i stavebníci ze stavební firmy.

Když se staví dům, je na výběr z více materiálu. Zvolit si pro stavbu domu můžete klasické pálené cihly, ale i moderní materiály. Velkým trendem dneška při stavění domu jsou úspory. Mezi základní požadavky na dům už tak nepatří jenom jeho hezký vzhled, komfortní bydlení. Mezi požadavky patří i co nejnižší energetická náročnost a snaha o co největší obytný prostor.

V České republice patří mezi základní stavební materiál pro dům pálená cihla a pórobeton. Proč se ale vázat pouze na tyto dva základní stavební materiály, které se musí izolovat minerální vatou. Dnes existují i tvárnice, které mají zabudovanou izolační vrstvu. Tyto tvárnice tak ušetří nejenom finance, ale výrazně i zkrátí dobu výstavby. Dům může být postaven i ze dřeva či ztraceného bednění.

Většinou se dům staví s pálených cihel. Jedná se tedy o dům s dobrými izolačními schopnostmi. Dům z pálených cihle je domem tradiční a staví se již po několik generací. Dům je postaven z cihlových bloků, které jsou duté a pórovité. Dutost a pórovitost regulují teplotu a vlhkost v místnostech domu.

Další úspornou možností pro stavbu domu je využití pórobetonu. Pórobeton je odlehčený beton s dobrými akustickými a bezpečnostními hodnotami. Je zároveň i ekologický. Disponuje velmi kvalitními izolačními vlastnostmi. Pórobeton je hojně využíván i pro přesnost stavění.

Dům si ovšem můžete nechat postavit i z materiálů nové generace. K tomuto materiálu patří betonové tvárnice s polyesterem. Tyto tvárnice jsou vhodné pro vybudování hrubé stavby. Materiál nejen, že velmi dobře izoluje teplo, ale svislé spáry zdiva disponují zámkovými spoji, takže malta se využívá pouze pro ložné spoje. Výhodou je lehká manipulace, nízká hmotnost a ušetřené finance.

Z nových materiálů se dá pro stavbu domu využít i takzvaná monolitická stavba domu. Monolitický dům je jednolitá bytelná stavba bez spojů. Lze s ní udělat různá zakřivení a to přímo při stavbě domů. Monolitický dům je prakticky nezničitelný. Jeho výhodou je velká energetická úspora a zdravotní nezávadnost.

Velkou oblíbenost si dnes získaly i dřevostavby. Dům v podobě dřevostavby se staví ze sendvičových panelů. Hrubá stavba domu je tak postavená za několik málo dnů. Na připravenou základovou desku domu se pak montují předem vyrobené stěny. Předností dřevostaveb je velký obytný prostor.

Výrazně se do popředí dostala i stavba domu s termosystémem. Dům s termosystémem je tvořen celulózou a dřevem. Dům s termosystémem je tak schopen zajistit energeticky úsporné bydlení. Akumulační jádro domu je nahrazeno akumulačním krbem. Dům je tak postaven během několika dní.