Zahradní nábytek umělý ratan

Představuje nastupující moderní trend v oblasti vybavování zahrad. Jedná se o odolnější variantu pravého ratanu. Obliba ratanového nábytku pro venkovní použití roste každým rokem i v zemích, kde jsou klimatické podmínky velmi odlišné od asijských zemí, kde ratan přirozeně roste a zpracovává se. Střídání ročních období, vysoké výkyvy teplot a vlhkosti vzduchu jsou náročné podmínky i pro tak odolný materiál, jakým přírodní ratan beze sporu je. Proto vznikl umělý ratan, který je svými vlastnostmi vhodný jak pro interiérové, tak zejména venkovní použití.

Co je to umělý ratan?

Bývá vyroben z polyetylenu a disponuje řadou užitných vlastností. Celková výroba spočívá v obtáčení a vyplétání kovových konstrukcí speciálními vlákny ratanu v bílé nebo přírodní barvě. Což dodává nábytku estetický vzhled. Vybrat si můžete z široké škály povrchových úprav, odstínů barev a tloušťky vláken, které jsou téměř k nerozeznání od přírodních. Kvalitní zahradní nábytek z umělého ratanu je propracovaný do posledního detailu a splňuje i vysoké nároky na současný design.

Zahradní nábytek v moderním pojetí už není jenom lavice nebo židle a stůl, trendem jsou prostorné a pohodlné sedací soupravy, velkorysá křesla a jídelní sety. Pohodlí domova tak můžete přenést i ven a plnohodnotně si užít jarní a letní dny na zahradách, terasách a balkonech nebo chalupách.

Výběr tohoto nábytku

Při výběru toho pravého nábytku na vaši zahradu byste si měli dát pozor především na:

Ø Materiál konstrukce – nikdy nevolte dřevěnou konstrukci, jelikož je náchylná k plesnivění. Vhodnější je proto vybrat si dražší a odolnější ocelovou konstrukci. Její životnost je omezená a vyžaduje údržbu. Nejméně náročnou, ale zároveň i nejlepší konstrukcí je hliníková.

Ø Materiál výpletu – měl by mít dlouhou životnost a vynikající užitné vlastnosti – materiál má obsahovat UV filtr. Současně obsahuje látky, které brání oxidaci a barevná stálost je téměř 100%. Tyto materiály mohou být až 3x dražší než materiály nejlevnější, ale rozhodně se do nich vyplatí investovat. Jejich životnost je minimálně 7-9 let oproti levnějším materiálům, kde životnost může být i jednu sezonu.

Široký výběr stylů, barev a provedení, minimální nároky na údržbu a dlouhá životnost, to všechno je nábytek z umělého ratanu. Zahradní nábytek umělý ratan se zabydlel již na mnoha evropských zahradách, balkonech a terasách a své místo jistě najde i na těch českých.