Stavební spoření srovnání

Stavební spoření se hodí, ať už si peníze chcete naspořit, nebo si je jen výhodně půjčit. Stavební spoření patří v posledních letech mezi nejpopulárnější finanční produkt. Stavební spoření se stalo populární především proto, že pomáhá financovat vlastní bydlení. Stavební spoření nám umožňuje výhodně spořit peníze s relativně vysokým zúročením. Výhodou stavebního spoření je i získání státní podpory.

Právě v důsledku velké oblíbenosti stavebního spoření se na českém finančním trhu objevu řada stavebních spořitelen. S tímto faktem souvisí i jejich široká nabídka stavebního spoření. Velice těžce se poté vybírá z nabídky stavebních spořitelen nejlepší stavební spoření. Ačkoliv je nemožné vybrat si z nabízených možností úplně nejlepší stavební spoření, je možné dosáhnout výběru pro vás optimálního stavebního spoření.

S výběrem optimálního stavebního spoření vám může pomoci srovnání stavebního spoření. Především se při provádění srovnání stavebního spoření zaměřte na úrokovou sazbu vkladů, úrokovou sazbu při čerpání úvěru, poplatky. Stavební spoření je možné srovnat si i pomoci internetu. Na internetu jsou k dispozici různé kalkulačky, které provedou srovnání stavebního spoření.

Nejdůležitější roli při srovnání stavebního spoření sehrává úroková sazba z vkladu, úroková sazba z čerpání úvěru a poplatky za stavební spoření. V článku vám přineseme základní nástin toho, na co se při srovnání zaměřit. Srovnáním stavebního spoření tak lze najít výhodné stavební spoření pro vás.

  • Úroková sazba vkladů

Patří mezi nejdůležitější charakteristiku stavebního spoření. Úroková sazba vkladu představuje částku, kterou vám přispívá stavební spořitelna. Většina stavebních spořitelen na českém bankovním trhu přispívá dvěma procenty ročně. Tento příspěvek je bez ohledu na to, zda čerpáte úvěr či nikoliv. Pouze jediná jedna stavební spořitelna přispívá svým klientům částkou 2, 20% ročně a jedná se o stavební spořitelnu Wüstenrot. Ovšem u jiných tarifů nabízí Wůstenrot svým klientům při uzavření stavebního spoření pouze 1% ročně. Na poskytnutí úroku vkladu okolo 1% ročně lze narazit i u Českomoravské stavební spořitelny u tarifu Atraktiv. Raffeisen stavební spořitelna má rovněž 1% ročně úroku z vkladu u úvěrového tarifu.

  • Úroková sazba při čerpání úvěru

Základní úroková sazba při čerpání úvěru je dalším velice důležitým ukazatelem výhodnosti stavebního spoření. Nejvýhodnější jsou tedy úrokové sazby Modré pyramidy stavební spořitelny, které se pohybují okolo 3% ročně. Raiffeisen nabízí při čerpání úvěru úrokovou sazbu 3,50% za rok. Českomoravská stavební spořitelna a Wüstenrot stavební spořitelna mají úrokovou sazbu za čerpání úvěru stanovenou na 3,70% ročně.

  • Poplatky

Poplatek za uzavření smlouvy o stavebním spoření je další z ukazatelů výhodnosti stavebního spoření. Poplatek za uzavření smlouvy je u všech stavebních spořitelen stejný a pohybuje se okolo 1% z cílové částky stavebního spoření. Rozdíly je však možné shledat v poplatcích za vedení spoření. Nejvýhodnější poplatky za vedení stavebního spoření má Wüstenrot stavební spořitelna jedná se o 250 Kč. Raiffeisen stavební spořitelna si účtuje 269 Kč za vedení stavebního spoření. Za 300 Kč se vede stavební spoření u Modré pyramidy. Nejdražší poplatky za vedení stavebního spoření má Českomoravská stavební spořitelna, jedná se o 310 Kč.