Stavební míchačka

Stavební míchačka je stroj, bez kterého se neobejde žádna stavební firma ani stavba. Vždyť právě ona patří mezi jeden z nejdůležitějších nástrojů při stavbě. Právě v ní kolikrát mícháme materiál potřebný pro stavbu různých věcí.

Nevyužívá se pouze pro stavbu nových domů a staveb, ale rovněž při opravě různých drobností na domě. Najde své využití jak při malé opravě domku, chaty, tak i při stavbě garáže a dalších menších staveb. Stavební míchačka má tak dvojí využití. Prvním využitím jsou drobné domácí opravy. Druhým a velmi důležitým využitím je profesionální využití.

Pojmem stavební míchačka se označují specializované stavební stroje. Je konstruovaná za účelem mísení betonových směsí, malt nebo jiných materiálů. Pro snadnou přemístitelnost je vybavena kolečky.

Důležitým kritériem pro výběr je objem bubnu. Běžná má buben o velikosti 120 – 250 litrů. Objem bubnu stavební míchačky se liší podle toho, zda používáme suché nebo mokré směsi.

Hlavní nevýhodou míchaček je ruční dávkování složek. Ručním dávkování složek není zajištěna konstantní kvalita směsi. Rozhodujícími parametry tak jsou objem bubnu a typ míchacího zařízení.

Podle těchto parametrů se dělí na typy: Spádové míchačky, míchačky s nuceným mícháním a míchačky kontinuální.

¡ Spádová stavební míchačka

Jsou převážně bubnové a liší se především způsobem vyprazdňování. Vyprazdňování se provádí překlápěním, zpětným chodem, nebo rozvržením bubnu. Míchání se provádí otáčením bubnu. V bubnu jsou umístěny lopatky či spirála pro míchání směsi. Buben má kolem třicet otáček za minutu.

¡ Stavební míchačky s nuceným mícháním

Tyto jsou buď horizontální, nebo vertikální. Horizontální má buben, který stojí a míchání provádí otáčející se ramena, na nichž jsou umístěny míchací lopatky. Vertikální jsou jednohřídelové či dvouhřídelové.

¡ Kontinuální stavební míchačka

Jsou zvláštním typem stavební míchačky. Konstrukce této stavební míchačky může být bubnová nebo dvouhřídelová. Kontinuální znamená, že se jedná o průběžnou stavební míchačku. Na jedné straně dáváme písek, vápno, cement, vodu a z druhé strany nám vypadne hotová malta či cement.