Stavba krbu

Chceme-li si postavit krb svépomocí, můžeme často splakat nad výdělkem. Postavit ho totiž tak, aby měl správný tah a vyhřály místnost za každého počasí, není jednoduché. Ne každý to zvládne. Ovšem trošku šikovný kutil se do toho může pustit. A ti co si nejsou jistí, si můžou na pomoc přizvat firmu.

Co je potřeba promyslet před jeho stavbou?

Stavba krbu vyžaduje pečlivé rozmýšlení o tom, jestli si pořídíte krbová kamna nebo, krb s otevřeným topeništěm nebo uzavřenou krbovou vložkou. Každý dům či byt potřebuje přizpůsobit topení na míru, důležité je i to, zda bude krb či kamna sloužit jako hlavní zdroj topení, nebo jen na přitápění a vytvoření příjemné atmosféry. Pokud je jasno v tomto ohledu, nestojí nic v cestě stavbě krbu.

Postup stavby krbu

Ten se skládá z několika kroků. Ještě než si podíváme na samotnou stavbu. Je důležité zmínit, že veškerý materiál by měl být už doma. Poté se můžete v klidu věnovat stavbě. Získáte tak jistotu, že nebude muset do obchodu pro chybějící materiál.

Ø Krok první – umístění a obrys

Nejdůležitější je vybrat pro krb správné místo. Mělo by být uprostřed místnosti nebo tak, aby se teplo rovnoměrně šířilo. Musí být rovněž vhodný prostup do vyšších pater a na střechu. Po vybrání místa se začnou do stěny značit obrysy, tvar a umístění opláštění komínu krbu. Po obvodu opláštění vysekáme do stěny drážky, do kterých bude provázáno cihlové obložení komínu krbu.

Ø Krok druhý – krbová vložka

Pro vestavbu je výhodou silná obvodová zeď, do které je možné krbovou vložku částečně zapustit. Krb tak nebude tolik zasahovat do místnosti. Zapuštění je nutné volit uvážlivě s ohledem na porušení nosnosti stěny. Krbová vložka je umístěna na částečně podvěšeném betonovém soklu ve tvaru půloblouku. Oblouk pod krbovou vložkou, který bude ve vzduchu, je třeba vyšalovat/obednit/ a vybetonovat.

Ø Krok třetí – izolace

Pro instalaci krbové vložky a její tepelnou účinnost je důležitá kvalitní izolace s tepelnou folií, teplo tak nemizí studenou stěnou ven, ale zůstane v místnosti. Pro izolaci krbu a komína musíte použít silnou tepelně izolační vatu v rolích potaženou hliníkovou folií. Na přesný rozměr ji můžete zakrátit pomocí ostrého řezáku.

Ø Krok čtvrtý – usazení vložky a dokončovací práce

Na dostatečně vytvrdlý vybetonovaný základ postavíte vložku, zkontrolujete její usazení pomocí vodováhy a začnete s přípravou na obezdívání. Vložka je napevno usazena a ozdobný soklík dozděn a vybetonován. Na řadu tedy přichází opláštění a vyzdívání komínového pláště.

Do spodních tvárnic je nutné vyříznout otvory pro větrací průduchy, které budou sloužit k sání a pro výdech teplého vzduchu. Průduch připravíte na velikost konkrétní zakoupené mřížky. Tvárnice obložení komína skládejte na vazbu, kratší částí jsou kotveny do drážky ve stěně a navázány na cihly zdiva. Z vnitřní strany je opláštění vyloženo tepelnou izolací.