Průvodce velikostí a materiálem prostěradel

Stále více lidí si nechává vyrobit postel na míru. Někteří to dělají kvůli své výšce, jiní čistě proto, že ve větších postelích se cítí pohodlněji. Dnes už to není žádný problém, jelikož i prostěradla se dají sehnat v atypických rozměrech. A netypická velikost vás dokonce nemusí omezovat ani v materiálech a barvách.

Co lze považovat za atypické rozměry?

Běžná velikost pro jednolůžko je 90 × 200 cm, pro dvojlůžko je to 180 × 200, nicméně většina lidí i na manželskou postel kupuje raději dvě prostěradla. Mít dvě samostatné matrace je totiž pohodlnější, každému vyhovuje jiná tvrdost.
Cokoliv jiného lze tedy považovat za atypické, ať už jde o širší prostěradla 140 × 220 cm, nebo naopak prodloužené varianty, které ocení zejména lidé vyššího vzrůstu.

Jaké všechny velikosti se vyrábí?

Variant je opravdu mnoho. Na jednolůžko, pokud se tak vůbec v této velikosti ještě dá nazývat, seženete prostěradla 160 × 200 cm, případně prostěradla 120 × 200 cm. Co se týče dvojlůžek, opět máte možnost zakoupit si širší i delší prostěradla 200 × 220 cm.

Širokou nabídku atypických rozměrů najdete v e-shopu RodinneBaleni.cz. A pokud si přesto nevyberete, není problém nechat si někde ušít prostěradlo na míru.

A jaký materiál zvolit?

Bavlna je klasikou, co nikdy neomrzí a froté zná každý. Vyzkoušejte něco inovativního jako například jersey. Ten je vyrobený ze 100% bavlny, dobře absorbuje vlhkost a je mimořádně měkký a pružný.

Zajímavou volbou jsou i bambusová prostěradla. Tento materiál je hypoalergenní, odolný bakteriím, škůdcům i plísním. Zvládne pojmout až čtyřikrát více vlhkosti než bavlna a je příjemně měkoučký.

I atypická prostěradla 120 × 200 cm či jiná seženete v rozmanitých materiálech. Nestandardní rozměry vás nemusí svazovat. Vyberte si provedení a barvu, která se bude opravdu hodit do vaší ložnice.