Typy klíčů v našich dílnách

Klíč tvoří nejen bezpečí pro náš domov, je také nedílnou součástí každé dílny. Klíč nalezneme nejen v dílně profesionála, ale i v dílně domácího kutila. Je naprosto nepostradatelný pomocník při každodenní práci. Ono vybrat si správný, který má být dobrým pomocníkem není jednoduché. Ulehčuje práci při šroubování matic a šroubů.

Na trhu dnes nalezneme rozmanité množství klíčů. Vybírat si můžeme od těch méně kvalitních, až po profesionální. Snažíte se vybavit si dílnu a hledáte správný klíč. Vybrat si správný není úplně jednoduché. V hlavě se vám honí otázka, jaký je ten správný. Jak ho mám vybrat?

Výběr správného klíče je tak trošku oříšek. Existuje velké množství klíčů pro různé účely. Klíč se dělí podle použití na několik kategorii. Takže se setkáváme s klíčem maticovým, očkovým, zástrčným. Každý se tak používá pro utáhnutí jiné věci.

Nejlepším řešením pro vybavení dílny je mít z každého aspoň jeden. V případě, že nechcete mít po jednom klíči od každé kategorie, vyplatí se zvolit variantu klíčových sad. Pořízením celé sady klíčů si tak ušetříte starosti. Získáte tak i jistotu, že budete mít po ruce vždy ten správný klíč.

Výrobci využívají především toto dělení klíčů:

Ø Kategorie otevřeného stranového klíče

Tato kategorie se používá především pro matice se šestihrannou hlavou. Matice musí být v provedení metrickém či palcovém v šestihranu.

Ø Kategorie očkového klíče

Tato kategorie je určená pro použití vyšších utahovacích momentů. Očkový klíč je vyroben s uzavřeným očkem. Uzavřené očko je vyráběné v šestihranu nebo dvanáctihranu v pevném i ráčnovém provedení. Dvojitá kvalitní šestihranná geometrie zaručuje přiléhavé spojení se šroubem, nebo maticí. Ráčnová mechanika na straně očka s jemným ozubením zajišťuje flexibilitu v úzkých prostorech.

Ø Kategorie očkoplochého klíče a ráčnově kombinovaného klíče

Tato kategorie klíče je kombinací otevřeného a očkového klíče. Může být osázená i ráčnou na straně očka.

Ø Kategorie nástrčného a zástrčného klíče

Tato kategorie klíče se někdy nazývá ořechem. Vhodné spojení klíče s řáčnou s pohonem – unášečem, většinou čtvercového průřezu umožňuje využití precizního spojení s dílcem. Spojení s dílcem je myšleno ve smyslu spojení klíče s hlavou šroubu či matice.