Jak vyrobit pískoviště

Kolem vašeho dostaveného domečku je ještě zřetelné staveniště, zbytky kvádrů, cihel, možná roura… a písek! Písek je pro každého kluka i holčičku nejdůležitější způsob realizace. Jak je to vlastně možné? Vleze těm našim malým láskám všude. Mají jej v meziprstí na nožičkách, v pusinkách, v ouškách, mezi vlásky, není možné je pustit domů bez prvotního protažení pod sprchou, přesto je to neodmyslitelné hrací místo všech dětí.

Říká se, že kdybychom sbírali vodu po koupání našich dětí, které přišly z pískoviště, z naskládaného písku z vody bychom postavili další chalupu. Uděláte proto velmi záslužnou práci, když svým dětem postavíte pískoviště. Nemusí být vůbec pracně náročné.

Vyberte místo. Protože na písku se děti hrají zpravidla, když je venku pěkně a svítí sluníčko, bude příjemnější, ale hlavně potřebnější umístit pískoviště ve stínu. Pokud máte dokonce takové štěstí, že máte na pozemku už vzrostlý strom, na který vidíte z domu, pískoviště pod ním bude ideální.

Rozměr metr krát metr je ten nejmenší. Jistě, lepší, než žádný, avšak pokud máte materiální možnost na stavbu většího, využijte to. Do čtverce, či obdélníka naskládáte pevné stavivo, kvádry, cihly, roury budou přibývat nejrychleji, a do vzniknutého tvaru navezete písek. Je možné pod pískoviště rozložit fólii, která nedovolí prorůstání trávy do písku, na druhou stranu ale bude déle držet vodu, když do písku bude několik dní pršet. Proto bude snad lepší pískoviště bez igelitu a trávu občas vytrhat. A až děti vyrostou, pískoviště přirozeně zanikne, zaroste, a kámen či kvádry uklidíte.

Než se tak ale stane, uvidíte, jaká hrací oáza to bude pro vaše děti. Nebudou chtít utíkat z domu za kamarády, naopak, děti se přijdou hrát za nimi a vy je budete mít pěkně na očích. Nezapomeňte na lavičku, kde si posedíte s dětmi i vy a teď už chybí jenom kyblíček, lopatička, formičky a tatrovka.