Vánoční osvětlení pro venkovní použití- rady a tipy pro výběr

Chtěli byste si vyzdobit venkovní prostory Vašeho domu, ale nejste si jisti, jaké vánoční osvětlení pro exteriérové použití vybrat tak, aby udělalo spoustu parády, ale přitom vydrželo co nejvíce sezón a neohrožovalo zdraví Vaše, případně dětí, nebo domácích mazlíčků? V tomto článku Vám přineseme rady a tipy, jaké venkovní vánoční osvětlení vybrat.

Vánoční světelné dekorace z LED diod jsou do venkovního prostředí perfektní

Prakticky všechny svítící vánoční dekorace, která lze v dnešní době koupit se skládají ze svítících LED diod, které mají oproti dříve používaným žárovkám spoustu výhod. V případě instalace většího počtu nejrůznějších svítících vánočních dekorací zajisté uvítáte velmi nízkou spotřebu elektrické energie, která je oproti klasickým žárovkám nižší o cca 80-90 %. Nemusíte mít tedy žádný strach z vyúčtování elektřiny ani po vánočním období. Diody jsou navíc velmi odolné poškození a vodotěsné, což jsou vlastnosti, které při instalaci ve venkovním prostředí asi nejvíce uvítáte. Jen dávejte pozor na voděodolnost celé vánoční dekorace- samotné LED diody sice mohou být vodotěsné, ale tato vlastnost nemusí platit pro napájecí trafo, nebo jiné části venkovního vánočního osvětlení. Vždy je proto před nákupem osvětlení pro venkovní prostory ověřit jeho stupeň krytí, který musí mít hodnotu IP 44, nebo vyšší. (pro vnitřní použití se běžně používají vánoční osvětlení s krytím IP 20, která nejsou vodotěsná- tato osvětlení jsou tudíž pro venkovní použití naprosto nevhodná).

Jaké venkovní vánoční osvětlení zvolit

V dnešní době máte na výběr ze spousty různých druhů venkovních vánočních světýlek, z nichž asi nejoblíbenější jsou LED řetězy. Krom řetězů můžete využít pro osvětlení stromů a keřů světlené kabely, které jsou též vhodné pro zvýraznění oken, dveří, nebo některých prvků fasády. Pro osvětlení okapů, zábradlí a podobných vodorovných prvků jsou také výtečné svítící krápníky, nebo rampouchy, případně světlené sítě.