I fasáda potřebuje ochranu. Jaké jsou vaše možnosti?

Fasáda to nemá jednoduché. Musí odolávat množství vnějších vlivů, které se logicky podepisují na jejím vzhledu, vlastnostech a životnosti. Existuje však způsob, jak ji efektivně chránit před nečistotami všeho druhu. Opatřete ji vhodně zvoleným nátěrem a budete moct klidně spát.

Nátěru předchází důkladné čištění

Ještě než přistoupíte k výběru nátěru, musíte fasádu zbavit všech nečistot. Můžete tak učinit vlastními silami, nebo se obrátit na odborníky. Druhá varianta je bezesporu lepším řešením, neboť profesionální čištění garantuje lepší výsledek.

Nátěr proti plísni

Organické nečistoty mohou výrazně snížit životnost fasády. Ta navíc ztrácí původní vlastnosti, což se projevuje například změnou mikroklimatu uvnitř domu. K nejčastějším příčinám znečištění patří plísně, které se objevují především v lokalitách poblíž lesa a vody. Kombinace vlhkého vzduchu, nedostatku slunečních paprsků a větru je pro plísně živnou půdou.

Velmi účinnou zbraní je kvalitní nátěr proti plísním. Kromě termoizolačního antikondenzačního nátěru, který zabraňuje tvorbě tepelných mostů, lze použít také nátěr na principu změny iontové rovnováhy mikroorganismu.

Nátěr jako prevence před graffiti

Nabídka ochranných fasádních nátěrů je pestrá a najdete v ní také speciální antigraffiti nátěr. Nanáší se do výšky cca 3 metrů a vytvoří na povrchu fasády ochrannou vrstvu, která slouží jako neprostupná bariéra – barva ze spreje se přes ni nedostane do podkladu a lze ji snadno vyčistit. Díky hydrofobnímu efektu navíc slouží i jako ochrana před běžnými nečistotami.

Oba zmíněné fasádní nátěry nemění vzhled a nebrání proudění vodních par. Bližší informace vám rádi poskytnou odborníci z AXIOM REAL a rádi vám doporučí konkrétní nátěr fasády. Více informací najdete na webu ars.cz.