Úsporné bydlení – druhá část

Úsporné bydlení – druhá část

Problém s vytápěním

Probém s vytápěním lze řešit hned několika způsoby. Jedním z nich je, že si pořídíte kotel spalující biomasu – taková jedna várka biomasy Vám vydrží třeba i týden – a to i při stálém spalování. Ano, biomasa je o trošku dražší, než třeba stejné množství dříví, ale vyplatí se to, protože Vám vydrží o hodně déle.

Dalším velkým plusem této volby je, že z biomasy není takřka žádný popel a navíc ho vymetáte vždy, až když dohoří celá várka. Pořízení takového kotle je v řádech několika desítek tisíc, následujících několik let však výrazně ušetříte za vytápění.

Další možností je, nechat si nainstalovat speciální tepelné čerpadlo. Pořízení takového čerpadla je rozhodně o dost dražší než kotel na biomasu, či snad kotel plynový, což mnozí lidé označí jako nevýhodu – úspora však spočívá v tom, že tepelné čerpadlo Vám šetří peníze nikoliv při pořízení, ale v následujících letech – Vaše úspora tak bude cca 45% – návratnost je tedy 4 – 5 let.

Cena na pořízení tepelného čerpadla je necelých 300.000,– Kč. Toto čerpadlo slouží dokonce i jako ohřívač vody. Když si to porovnáte např. s plynovým kotlem, bude Vaše úspora cca 30.000,– Kč. Cena se samozřejmě odvíjí od velikosti vytápěných prostor, množství vody, kterou potřebujete ohřívat atp. Je tedy jasné, že má-li někdo dům o výměře obytné plochy 500m2, bude potřebovat větší, výkonnější a tudíž i dražší tepelné čerpadlo, než třeba menší domek o výměře obytné plochy 200m2.

Další výhodou je, že nemusíte kupovat žádná paliva na vytápění, za což také ušetříte mnoho peněz. Čerpadlo je také dobré z hlediska ekologičnosti – ani z daleka neznečišťuje ovzduší tak, jako třeba běžný kotel.