Vytvořte si na své zahradě soukromí. Jak na to?

Vytvořte si na své zahradě soukromí. Jak na to?

Autor obrázku: Moyan Brenn

Zahrada je pozemkem, který stále považujeme za domov. A proto nejsme rádi, když je na zahradu příliš vidět. Jak si ale vytvořit opravdové soukromí a co pro to je třeba udělat? Existuje hned několik způsobů a rozhodně se nemusí jednat o finančně náročná řešení.

Zkuste přírodní materiály

Metod zastínění a vytvoření soukromí je mnoho. Dobře poslouží stínící tkanina, neprůhledný plot nebo betonová zeď. Podívejme se ale na nejjednodušší a nejlevnější řešení. Tím může být přírodní plot, který nám mohou vytvořit rostliny. Perfektní zastínění pak vytvoří například jehličnaté okrasné stromy nebo túje, které je nutno ale pravidelně zastřihovat. Jako stínění poslouží ale i udržované ovocné stromy. Skvělým, levným a rychlým řešením je bambus. Vypadá dobře, rychle roste a může nám na zahradě vytvořit skvělé soukromí.

Kromě rychle rostoucích rostlin můžeme využít například i listnaté stromy, které díky zastřihávání vytvoří přirozený plot. Můžeme však využít i oblíbené okrasné trávy, které zůstávají v plné síle i přes zimu a mnohé i v zimě kvetou.

Efektivní řešení

Kdo nechce čekat, až mu naroste nějaký strom, tráva nebo keř, může využít již hotové produkty, které jsou v prodeji. Jsou to především různé bambusové clony, dále je vhodná i stínící tkanina na plot ze syntetických materiálů, můžeme použít ale i pletiva nebo drátěnou konstrukci, po které pak mohou růst plazivé rostliny.

Jako efektivní stínění se považují i různé druhy venkovních tkanin a látek, ale také jsou to pletené stěny nebo náhražky plotů.

Zkombinujte více variant

Jako ideální se pak jeví kombinace více variant. Využijte tak přírodní materiály, ale syntetické již hotové produkty nám rychle zakryjí potřebná místa. Takové snadné stínění není kdovíjak finančně náročné a při výhodné koupi například na internetu pak můžete ušetřit i výrazné finanční prostředky. Pohodlně nakoupíte z pohodlí domova a zboží vám dovezou až do místa bydliště.