Letní venkovní kuchyně a požadavky, které by měla splňovat

Letní venkovní kuchyně a požadavky, které by měla splňovat

Blížící se jaro a léto nás láká k tomu, abychom strávili venku co nejvíc našeho volného času. Proč si tedy nevychutnat oběd venku za cvrlikání ptáčků a za vůně čerstvě posečené trávy? Pokud jste opravdu rádi venku, pak vás osloví možnost stravování se pod širým nebem. Ideálně je zařídit si venkovní kuchyni s otevřeným oništěm, pro fajnšmekry bude vhodnější celá kuchňská linka s troubou, kuchyňským nádobím a úložným prostorem pro důležité kuchyňské propriety.

Styl a zařízení

Autor obrázku: ARNOLD Masonry and Landscape

Pokud se rozhodnete pro venkovní posezení s kuchyní, pak je nezbytné, aby i zahradní kuchyně splňovala to, na co je rodina zvyklá. Měla by být osazena zdrojem pitné vody, elektricku zásuvkou a zdrojem elektřiny. Kuchyně by měla být na klidném a chráněném místě, abychom si tak vychutnali atmosféru venkovního prostředí a zároveň byli chráněni před deštěm a větrem.

Závětrná strana

Hledáme-li ideální lokaci pro zřízení venkovní kuchyně, pak by měla odolávat slunci i dešti. Ideální je proto závětrná strana, kde kuchyni chrání koruny stromů či okolní zeleň, nebo dřevěná kostrunce porostlá popínavou zelení. Pokud nedisponujeme možnostmi zeleně, pak nám postačí slunečník či markýzy. To bychom měli mít na paměti ještě dříve, než začneme kuchyni budovat.

Otevřený oheň

Pokud máte v kchyni grilovací otevřený krb, pak má být ve výši 60-80 cm nad podlahou, protože tak se bude dát dobře obsluhovat. Měl by mít vlastní komín či odvod ouře, který je v dostatečné výšce od střechy. Jinak bychom si v dýmu, který by nám mohl do kuchyně zavát vítr, nevychutnali připravený pokrm. Je nutné dodržovat to, na co je krb zařízen, pokud máme topit dřevěným uhlím, pak dodržujme tento druh paliva.

Nejlepší je krb, který je postaven na míru, protože ladí s oklními stavbami – s altánem, s garáží atd. Počítejme ale s částkou kolem 50.000 Kč. Pro jeho finanční náročnost si lidé pořizují prefabrikovaný typ, který stojí asi pětinovou cenu. Jedná se o skládačku, kterou zvládnou dva lidé do půl hodiny. Krby mají až několik set kilogramů, což zajišťuje jejich stabilitu. K těmto prefabrikovaným stavbám je zároveň přikládán i návod na odkouření, nebo samotné zařízení.

Elektrický proud

Ten potřebujeme jak k zapojení světla, elektrického grilu, nabíjení baterie do mobilu, čerpadla do bazénu a jiných elektrických zařízení. Rozvod elektrické energie může stát několik sedet tisíc korun. Pokud tedy počítáme s venkovní kuchyní, je ideální tak rozvést i venkovní elektrickou energii. Do budoucna tak ušetříme vjezdy, trávník nebo chodníky. Elektrické kabely bývají pokládány 70 cm pod povrch země.

Kabely nemůže rozvést majitel nemovitosti, ale odborná firma, která pak zajistí jejich revizi. Kabel je izolován na deseticentimetrovou vrstvu písku, pak se stejnou měrou i zasype. Může se taky potáhnout cihlami, aby se při kopání o země nepoškodil. Zásuvky umístěné na konci kabelů musí chránit před povětrnostními podmínkami schránka. Všeobecně se nedoporučuje v případě, že je venku zaveden elektrický proud, používat ve venkovní kuchyni takév přístroje, které používáme doma. U ledničky je  to vidět nejvíc. Její spotřebuju ovlivňuje okolní teplota, ta může být v létě hodně přes 30 stupňů Celsia, to může vést nejen k jeho neúspornosti, ale také k celkovému kolapsu přístroje. Na takovou teplotu totiž není uzpůsobený.

Materiály

Protože se jedná o celoroční kuchyni, musí vydržet mráz a vedra. Už její základ musí být dostatečně pevný – nejlépe betonový, protože nese zeď i těžký krb. Podlaha bude přesahovat svou výší okolní terén, protože by se v období dešťů a záplav mohlo stát, že by došlo k zatopení kuchyně a s ní i všech spotřebičů, které by se tím pádem znehodnotili.

Podlahu by měly pokrývat protiskluzové materiály, jako je dlažba z pískovcových kamenů, cihel či betonu. Jako zdivo poslouží cihly, které jsou omítnuté vápennou maltou, ta se totiž vlivem deště a větru tak neodlupuje. Do venkovního terénu jsou vhodné mrazuvzdorné cihly, které vydrží až 25 let. Hezké jsou i kuchyně z vápenopískovce, které dělá například německá firma Kalksandstein, pokud se kombinují se dřeven, je výsledky efekt opravdu lahodící oku. Pokud však spárování zdiva přeženeme, pak může kuchyně působit studeným dojmem.

Nesmíme zapomínat ani na střechu. Je důležitá proto, že chrání celý interiér kuchyně se všemi elektrickými přístroji a vybavením. Nejoblíbenější jsou klasické střešní tašky, ale funkční mohou být i přístřešky vyrobené z eternitu, laminátu či lepenky. Ty jsou samozřejmě daleko levnější variantou.