Kamenný obklad jako dekorace zahrad

S manželem jsme dlouho přemýšleli, jak vyzdobit naši zahradu. Náš rodinný domek jsme dostavili loni a nyní jsme se pustili do úprav terénů. Prostor kolem domu činí zhruba 800 m2, a tak si můžeme dovolit budovat i něco rozsáhlejšího. Máme dvě malé děti a pejska, takže jezírka bychom se nejspíš báli. Jednoznačně jsme se shodli na zahradním domku s krbem, navíc nás velice lákal obklad umělý kámen.

Jsem velmi kreativní osoba a tak jsem se rozhodla náš altán navrhnout sama. Na betonových základech, které budou potaženy dlažbou, vyroste konstrukce z dřevěných hranolů, kterou zakryje dřevěná střecha. Altán dostane tvar šestihranu. Napadlo mě, že bychom stěny zevnitř obložili světle hnědými palubkami a z venku kamenným obkladem.

Raději jsme se zajeli podívat do prodejny kamenných obkladů, kterou máme kousek od domu. Prodejna je nyní nově otevřená a nabízí výběr z více než 200 druhů obkladových kamenů, z čehož už jsem byla schopná si vybrat. Do oka nám padl jeden obklad z přírodního kamene a jeden umělý kámen. Nakonec jsme se rozhodli pro umělý kámen, jelikož struktura i barva byla velmi podobná přírodnímu kamenu a po finanční stránce nás také zaujal více. Vyhovovala nám také nižší hmotnost oproti přírodnímu kamenu. Struktura této imitace kamene je velmi rozmanitá a zaujala nás především svými ostrými rysy, které kamenu dodávají přirozený šmrnc. I kombinace světle a tmavě hnědého provedení kamene se nám velmi líbilo, jelikož nám bude obklad ladit s hnědou fasádou.

Nakonec jsme se rozhodli, že krb obložíme tím samým kamenem jako altán. Sice jsme si museli připlatit, jelikož na krb mineme více rohových než plošných obkladů, ale i tak nám majitel vzorkovny udělal sympatickou cenu.

Teď už jen přečkat zimu a můžeme se pustit do práce. Už teď se těším, až si v zbrusu novém kamenném altánku vychutnám ranní letní kávičku.