Jaký obklad vybrat do koupelny

By: Living Rooms London

Módní trendy se mění i v použití obkladů a dlažeb v koupelně. Jenom málokdo však plánuje bourání koupelny v intervalech několika málo let, proto bychom měli moudře zvážit výběr barev do koupelny.

Jistě mi dáte za pravdu, že přílišná barevnost se velice brzy okouká. Různé zdobení, lišty, lemy, květinky rychle vyjdou z módy a opět si budeme připadat staromódní s takovou koupelnou.

Je všeobecně známé, že do malé koupelny se nehodí veliké vzory a veliké experimentování. Avšak i velká prostorná koupelna bude působit nadčasově, když budeme volit barvy střídmé, linie čisté. Neznamená, že celá místnost musí být jednobarevná. Lze jinou barvou odlišit například umývadlovou stěnu nebo kout s WC mísou.

Nejdelší módní životnost mají, stejně jako ve všem, přírodní barvy, případně oživené vhodně umístěným obkladem jiné barvy.

V minulosti se obkládaly koupelny až po strop. Není to právě ideální rozhodnutí. Přece jenom v koupelně je nejčastěji nejvyšší vlhkost vzduchu a stěny nad obkladem alespoň částečně páru pohlcují. Jistěže v koupelně s odsáváním par je možné obložit stěny celé. Naštěstí pominula móda zrcadel na stropech koupelen.

Při zvažování lesku či matu obkládaček bude asi rozhodující, jak často se budeme leštění koupelny věnovat. Jistě záleží na vkusu každého, obklad s vysokým leskem však opticky koupelnu zvětší, hlavně ale prostor působí jiskřivě, čistě.

Dlažbu na podlahu v koupelně budeme vybírat zásadně protiskluzovou, nikdy ne lesklou. Barvu vybíráme tak, aby jednak ladila k obkladu stěn, zároveň zvažujeme náročnost údržby jejího povrchu. Na tmavých barvách jenom zdánlivě není vidět nic. Omyl. Na tmavých hnědých, modrých, vínových nebo zelených barvách je vidět každé smítko, a pokud jsme velmi čistotní, staneme se otroky naší koupelny. Stejné je to u barev bílých či světlých krémových, růžových…

Praktické barvy na koupelnovou podlahu jsou odstíny oranžové nebo pískové.