Teplovzdušná kamna

By: Damian Wojsław

Kamna jsou oblíbeným doplňkem mnoha domácnosti, protože jsou jednak zdrojem tepla, ale také je na ně krásný a uklidňující pohled, jak uvnitř plápolá oheň a praská dřevo. Avšak nevýhodou je, že vytopí pouze jednu či dvě místnosti. Jak tedy skloubit teplo, peníze a zároveň uklidňující pohled? Pořiďte si teplovzdušná kamna.

Na jakém principu jsou teplovzdušná kamna založena?

Teplovzdušná kamna jsou kamna, která mají teplovzdušný výměník tepla. Tento výměník je tvořen sítí komor a průduchů a nachází se kolem vlastního topeniště kamen. Teplovzdušný výměník slouží k přenosu tepla a to tak, že přijímá teplo z žáru ohně do vzduchu v komorách, odkud je prudce ohřátý vzduch pomocí průduchů vpouštěn do místnosti. Někdo má na tyto průduchy napojený navazující systém, aby tak mohl vytápět třeba více pater a podobně. Průduchy, které jsou na spodní části kamen, pak nasávají studený vzduch z místnosti či venkovních prostorů a zase jej ohřívá.

Čím mohu v teplovzdušných kamnech topit?

V krbových kamnech topíme dřevem, stejně tak můžeme dřevem topit v teplovzdušných kamnech. Někdo používá pouze krbové dřevo, což je dřevo určeno výhradně jako topivo do krbu. Avšak můžete použít jakékoliv jiné dřevo. Dokonce existují takové typy, kde můžeme topit i pomocí jiných paliv, jako je třeba uhlí anebo brikety či pelety.

Jak teplovzdušná kamna nainstalujeme do našeho domu?

Teplovzdušná kamna nelze jen tak postavit doprostřed obývacího pokoje a zapálit je. Nejprve pro ně musíte vybrat vhodné místo, tak aby byl komín v co největší blízkosti. Potom je zapotřebí zkontrolovat komín, zda odpovídá požadavkům, po případě budete muset komín přizpůsobit. Většinou bývá komín malý anebo velký. Pokud je komín malý, tak jej vrtáním zmenšíme, naopak pokud je komín velký, tak pomocí vnitřní vložky můžeme jeho průměr zmenšit. Poté už jen napasujete vámi vybraná kamna či po případě ještě napojíte síť rozvodů, pokud byste chtěli vytápět více pater a podobně. Pak už jen stačí zatopit.

Jaké jsou výhody a nevýhody teplovzdušných kamen?

Mít doma teplovzdušná kamna má své výhody, ale také nevýhody. Největší výhodou je levné vytápění, protože spálíte poměrně malé množství dřeva či uhlí a přitom rychle a efektivně vytopíte celý dům. Také nejste závislí na druhém doprovodném vytápění, protože na rozdíl od krbových kamen, tyto vytopí celý dům samy. A také pořizovací cena je nižší. Bohužel mají i své nevýhody, jako je víření prachu, díky cirkulaci vzduchu, které může přinést i jistá zdravotní rizika, avšak tyto nevýhody lze odstranit, pokud investujete a zakoupíte si kvalitní vzduchové filtry. Další nevýhodou je to, že dochází k míchání vzduchu, což může přenášet pachy z jedné místnosti i do jiných. Například pokud jste kuřák a kouříte zásadně v jedné místnosti, tak se vám cigaretový kouř přenese i do okolních místností. A také se nevyhnete suchému vzduchu, ale ten můžete zvlhčit květinami či větráním.

Každý chce mít doma teploučko, tak proč si jej nezařídit levně a krásně?