Rekonstrukce koupelny v panelovém bytě

By: Terry Madeley

Rekonstrukce koupelny je nemilá věc, které se v budoucnosti nevyhneme. Každý byt, který není novostavbou, vyžaduje určitou rekonstrukci. V případě panelového bytu budeme vždy začínat rekonstrukcí koupelny.

Jde hlavně o to, přetrpět, případně někde jinde přečkat nezbytnou dobu stavebních prací. I v průběhu realizace rekonstrukce koupelny v panelovém bytě si musíme udržet realistický nadhled. Výsledek poté posune bydlení o řadu kroků dopředu. Když jsme rozhodnuti, máme na výběr ze dvou možností provedení rekonstrukce. Můžeme zrekonstruovat buď svépomocí, nebo práci přenechat stavební firmě.

Většinou přizpůsobujeme svůj byt aktuálním potřebám. Vzhledem k tomu, že jej potřebujeme mít podle vlastních představ a finanční investice není zrovna malá, je lepší svěřit ji do rukou architekta. Tomu sdělíme naši představu, potřeby, a proč chceme mít prostor takto uspořádaný. Rovněž bychom měli sdělit, kolik peněž hodláme do rekonstrukce koupelny v panelovém bytě investovat. Pokud chceme snížit náklady na co nejnižší hranici, můžeme se do prací zapojit i sami.

Koupelna v panelovém bytě je nejuniverzálnější místností v celém bytě. Slouží k hygieně celé rodiny, ale i jako prádelna, a slouží i návštěvám. Při rekonstrukci chceme dosáhnout zvětšení prostoru. Především kvůli tomuto budeme muset učinit řadu ústupků a kompromisů. V zájmu většího a kvalitnějšího prostoru se tak mnohdy musíme vzdát samostatného WC, nebo vany.

Rekonstrukce je často rozhodnutím na delší dobu, někdy i na celý život. Ještě dříve, než se začne provádět a dojde k výběru doplňků, je dobré si promyslet, co od nové koupelny požadujete. Je důležité, aby při zařizování nehrály nejdůležitější roli pouze moderní trendy. Zrekonstruovaná koupelna by měla být nejen krásná na pohled, ale i pohodlná. Současně musí vyhovovat všem vaším požadavkům.