Zahradní domek na nářadí

By: storebukkebruse

S koncem léta a příchodem podzimu přibývá na zahradách práce spojená s úklidem a přípravou na nadcházející zimu. Mělo by se pohrabat listí, pohnojit půda, uklidit zbytky rostlin. Každý z nás touží mít svou zahradu připravenou na zimu a předpřipravenou na jaro. Pak napadne první sníh.

Zahrada odpočívá. Ale my se v duchu zaobíráme otázkou, kam uložíme nástroje? Ty přece budeme potřebovat až na jaře. Před touto otázkou stojí v současné době hodně lidí. Vyřešit se dá pomocí zahradního domku na nářadí.

Zahradní domek na nářadí musí splnit vaše očekávání

Pokud tedy chcete dodržet estetičnost zahrady, je třeba uvažovat o tom, že si zahradní domek koupíte či postavíte. Ještě před jeho stavbou anebo koupí Váš čeká důležité rozhodnutí. Jedná se o to kam ho postavit, jaké připravit podloží, jaké má mít rozměry a co od něj očekáváte. Umístění ovlivňuje především jeho životnost, i to jak bude po roce vypadat.

Nikdy bychom ho neměli umístit pod staré stromy, jelikož tam vzniká nebezpečí poškození střechy pádem větví. Volba rozměrů zahradního domku na nářadí je rovněž důležitá, protože nám může být po roce malý. Může se totiž stát, že si pod stromeček k Vánocům pořídíte třeba zahradní traktor a domeček, kam se dříve bez problémů vešlo všechno nářadí, bude rázem nedostatečný.

Zahradní domek na nářadí není jen skladiště

Nejlepší inspirací pro výběr je to co vidíme u známých či přátel. Dobře zvolené místo, správný rozměr z něj udělají pevnou i spolehlivou součást zahrady. Když domek máte, můžete se celou zimu těšit na jaro, až se příroda probudí ze zimního spánku a oprášíme na zimu dobře uložené nástroje. Při pilné práci na zahradě jeho přítomnost oceníte zejména ve chvíli neočekávaného deště. Často se stává i zdrojem dobrodružství pro děti.

V rámci léta si tak klidně můžete s dětmi uspořádat bojovou hru, v rámci které přespíte v zahradním domku na nářadí ve spacáku. Děti získají zážitek ze spaní mimo domov a vy zase jistotu, že pokud by se přihodilo něco nenadálého, je dům se vším potřebným vybavením na dosah.

Pravidelná údržba

Je-li domeček součástí zahrady, musí se mu také věnovat náležitá péče. Dřevěné plochy se jednou za dva roky musí opatřit novým nátěrem, aby byla tato praktická stavba schopná sloužit co nejdéle. Pravidelně se kontroluje i stav střechy. Předejte se tak zatékání.

Další důležitou součástí péče je kontrola podloží. Základem je, aby podlaha domku nebyla v kontaktu s organickým materiálem. Na závěr lze říci, že zahradní domek na nářadí patří mezi velice praktický a užitečný doplněk domova.