Stavební pouzdro skryje vaše dveře

tpsdave / Pixabay

Při rekonstrukci bytu se velmi často můžeme setkat se situací, kdy není moc prostoru pro otevírání dveří. S tímto faktem se většinou setkáváme především ve stísněných prostorách, jako jsou chodby či jiné malé prostory v bytě. Právě v těchto případech existuje pomocník v podobě zasouvacích dveří. Úplně nejlepším řešením jsou potom zasouvací dveře, které zajíždějí do kovového pouzdra.

Kovové pouzdro je v postatě pouzdrem stavebním. Stavební pouzdro jako pojem označuje systém pro posuvné dveře, které vytváří prostor pro zásun posuvných dveří do stěny. Je určeno výhradně do interiéru a plní v interiéru funkci náhradní duté stěny. Do stavebního pouzdra se tedy následně zasouvají posuvné dveře.

Právě díky němu uspoříme v interiéru v průměru až 1 m2 prostoru. Celkový dojem interiéru se zabudovaným stavebním pouzdrem, osázeným posuvnými dveřmi, je elegantní. Dojem není jen elegantní, ale rovněž je velmi praktický. Díky jednoduchému principu konstrukce je bezproblémově funkční po desetiletí.

Stavební pouzdra a posuvné dveře mají i svou historii. Nedá se hovořit o tom, že by posuvné dveře byly moderním vynálezem. Právě opak je pravdou. I když je velmi nesnadné dohledat s úplnou přesností jejich původ, víme, že sahá až do doby řecko-římské historie. Prvenství v použití posuvných dveří si drží město Popmpeje. V Pompejích se, až do dnešních dnů dochovaly stopy, které naznačují použití posuvného systému v prvním století našeho letopočtu.

Od roku 1800 se staly posuvné dveře velmi populární i ve Velké Británii. Využívaly se především ve viktoriánských domech. Posuvné dveře tak oddělovaly salónky od ostatních místností domu. Ovšem rozvoj měst a trhu s byty vedl k tomu, že se zájem, o posuvné systémy zvýšil.

Nejčastěji se stavební pouzdra používají v domácnostech. A to zejména v ložnicích, kuchyních či koupelnách. Největší význam mají právě u malých prostorů, kdy hraje roli každý ušetřený metr. Využít se mohou ale v jakémkoli jiném interiéru.

Stavební pouzdra mají i své typy. Typy stavebních pouzder se rozeznávají podle stavby a podle posuvných dveří.

  • Stavební pouzdra podle stavby

Stavební pouzdra se liší podle toho, zda je zabudováváme do sádrokartonové, nebo zděné příčky. Stavební pouzdro pro zděnou příčku má v sobě omítkářskou síť pro nahození omítky.

  • Stavební pouzdra podle posuvných dveří

Rozeznáváme stavební pouzdra jednokřídlá, která se používají pro jednokřídlé posuvné dveře. Stavební pouzdra dvoukřídlá, která jsou typem dvou protilehlých kapes, kam se zasouvají dveře.