Rekonstrukce starého versus koupě nového

Každý chce žít v příjemném harmonickém domově, avšak pro každého to znamená něco jiného. Proto si lidé stavějí nové stavby anebo kupují staré domy, které si stejně předělají podle obrazu svého. Avšak, která z těchto variant je lepší?

psaudio / Pixabay

Koupě starého domu

Pokud si koupíte starý dům, tak vás čeká rekonstrukce. Přestože si každý myslí, že stačí vymalovat a vyměnit nábytek, tak je toho daleko více. Starý dům již má za sebou nějaká léta, kdy se používal a tedy se opotřebovával. Takže postupem času zjistíte, že budete snad každý rok něco předělávat.

Prvním rokem vám bude zatíkat, takže vyměníte novou střechu. Druhý rok zjistíte, že přes okna fouká, takže budete pořizovat nová plastová okna. Další rok zjistíte, že vám shnily trubky a zase budete mít práci a nepořádek. Než obnovíte celý dům, tak vás to bude stát mnoho úsilí a peněz. Avšak výhodou je, že tyto peníze budete do domu vkládat postupně.

Postavíme si nový dům

Největší problém je, že budete najednou potřebovat obrovskou sumu peněz, což je v mnoha případech velmi těžké. Když tyto peníze máte, tak budete potřebovat spolehlivé zedníky či prověřenou stavební firmu, aby se někdo o výstavbu domu postaral. Samozřejmě, že se dům nepostaví za noc, takže zatímco do starého se můžete nastěhovat hned, tak na nový dům si musíte počkat.

Poměrně dlouho, protože se říká, že základy by měly projít zimou, aby se dům pohnul ještě před dalšími úpravami. Ale naopak velikou výhodou je, že až to budete mít vše ukončené, tak se dočkáte úplně nového domu, u kterého se několik let rekonstrukcím vyhnete. Avšak ještě než s tím vším začnete, čeká vás mnoho konzultací s úředníky, protože budete potřebovat různá povolení, projekty a podobně

Existuje kompromis?

Asi velmi těžce budete hledat zlatou střední cestu, protože mezi těmito dvěma variantami je snad jen byt v panelovém domě, který mnohdy také není šťastnou volbou. Záleží na tom, kolik jste schopni udělat si sami, kolik máte financí a jak moc si ceníte toho mít své vysněné zázemí, protože jsou lidé, kteří se svých snů zvávají a přizpůsobí se horším variantám, protože jim mnohdy ani nic jiného nezbude, kvůli financím. Obě tyto varianty mají své pro a proti.

Je téměř jedno, jestli si postavíte nový dům anebo se nastěhujete do starého. Tak či onak vás čeká spoustu práce a financí.