Jsou nové byty lepší než ty ve starších zástavbách?

nahledovy

Věčné dilema při výběru nového bydlení zní – nový, nebo starší byt? Sháníte-li nové bydlení v Praze či kdekoliv jinde, bude se vám hodit několik praktických rad ohledně konkrétních vlastností obou variant. Doufáme, že vám při rozhodování pomohou.

Je třeba si uvědomit, že pořízení vlastního bydlení je často na celý život, a proto je na místě pečlivý výběr lokality, dispozic bytové jednotky, občanské vybavenosti a polohy. Nabídka volných bytů je neskutečně pestrá a na své si přijde opravdu každý. V posledních letech se největšímu zájmu těší moderní developerské projekty Praha, které lákají jednotlivce i početnější rodiny.

01

V čem tkví hlavní výhody novostaveb?

Prodej nových bytů v Praze je spojen hned s několika zásadními výhodami. Novostavby odpovídají vysokým nárokům na moderní bydlení a bývají stavěny s ohledem na energetickou nenáročnost. Samotné bytové jednotky disponují inteligentně řešenými a prostornými interiéry situovanými s ohledem na optimální proslunění.

Mezi časté požadavky budoucích obyvatel patří propojení kuchyně s obývacím pokojem. Výsledkem je velký prostor, který působí velmi útulně.

02

Dalším benefitem novostaveb je i přítomnost parkovacích míst, což je konkrétně v Praze poměrně velký problém, zejména pak v okolí starších zástaveb. Novostavby většinou disponují i garážovými stáními přímo v objektu. A aby toho nebylo málo, někteří developeři nabízí nové byty za výrazně dostupnější ceny, než za jaké jsou k mání starší byty.

A jak je to se staršími byty?

V rámci objektivity je třeba zmínit také nesporné přednosti starších zástaveb. Za zmínku stojí například vyšší stropy a určitý genius loci, tedy duch místa. Někdy také lepší občanská vybavenost, nicméně právě tento aspekt vyvrací developerské projekty v pečlivě zvolených lokalitách.

Resumé zní jasně – nepotrpíte-li si na atmosféru starších bytů, pak má bydlení ve vhodně zvolené novostavbě mnohem více výhod.