Ložní povlečení podle materiálu – jak správně vybrat?

povleceni-jako-z-pohadkyNejen matrace a rošty sehrávají důležitou roli při kvalitním a zdravém spánku. Je to také povlečení, které je potřeba vybírat s rozmyslem a věnovat mu patřičnou péči. Ložní povlečení by se mělo vybírat podle materiálu, rozměrů a designu. My vám pomůžeme, jak na to.

Je z čeho vybírat!

V současné době je celá řada materiálů a provedení ložního povlečení, že je velmi obtížné se v nabídce orientovat. Neustále se objevují nové materiály nebo se staré technologicky vylepšují a získává tak nové a lepší vlastnosti.

Materiály ovlivňují v jakém ročním období v nich bude vhodné spát a jaká bude údržba, jako je žehlení a praní.

  • bavlněné povlečení
  • krepové povlečení
  • povlečení z mikrovlákna
  • povlečení z bavlněného saténu
  • flanelové povlečení

Bavlna je stálice

Bavlněné povlečení je oblíbené již z dob naši prababiček. Bavlněné povlečení je prostě klasika. Ačkoliv je konkurence v dnešní době vysoká, stále patří mezi nejoblíbenější. Bavlna je pro pokožku velmi příjemná a hebká. Bavlněné povlečení ze 100% bavlny je savé a prodyšné.

Bavlněné povlečení je díky praní a žehlení vždy hygienicky maximálně hygienické. Je možné ho prán na 60 °C i více, to záleží na barevnosti. Žehlení je potřebné, protože bavlna je po vyprání zmačkaná. Hodí pro všechna roční období. Ideální je i pro péřové polštáře a přikrývky.

Krepové povlečení

Krepové povlečení je ideální pro všechny hospodyňky, které nemají rády žehlení. Krep je nemuchlavý a nemusí se vůbec žehlit. Klasický krep se vyrábí ze 100% bavlny a je proto měkký, pružný a prodyšný.

Krep má výborné izolační schopnosti a tak v zimě hřeje a v létě hladí. Krepové povlečení se doporučuje prát na 40 – 60 °C.

Povlečení z mikrovlákna

Povlečení z mikrovlákna je jemné hebká a jeho největší výhodou je stálobarevné. I po častém praní si udržuje barvy jasné a syté. Samotné mikrovlákno je ze 100% polyesteru, který na dotek připomíná hedvábí. Povlečení se nemuchlá a velmi rychle schne.

Povlečení z mikrovlákna v zimě hřeje a v létě chladí, hodí se tak na všechna roční období. Je dobré ho prát na 60° C. Není potřeba ho žehlit.

povleceniPovlečení z bavlněného saténu

Bavlněný satén je měkký, hladký a velmi příjemný na dotek. Jeho charakteristikou je lehký lesk na povrchu. Může působit chladnějším dojmem při doteku, ale je teplejší než klasické saténové povlečení. Bavlněný satén v sobě kombinuje výborné vlastnosti bavlny a saténu.

Málo se mačká a není nutné ho žehlit, když se dobře pověsí. Praní se doporučuje na 40 ° C a je vhodný spíše na teplejší období.

Flanelové povlečení

Flanelové povlečení je měkké a hřejivé. Vyrábí se ze 100% bavlny a na jeho výrobu je používaná hustě tkaná látka o vyšší gramáži, která je speciálně upravená „pročesáváním“. Díky tomu dochází ke zmiňované měkkosti a jemnosti chlupu.

Díky vysoké hřejivosti je skvělé na chladné a zimní měsíce. Jeho nevýhodou je poměrně náročná údržba. Je potřeba ho práni podle pokynů od výrobce, aby vydržel dlouho měkký a hebký. Základem je prát ho na 40 ° C .