Dům z masivu trochu jinak – moderně!

Také toužíte mít krásný dům z masivu, ale zároveň chcete mít moderní bydlení? V tom případě je tento článek právě pro vás. Protože existuje možnost, kdy jde skloubit masiv, moderní styl a dokonce budete mít i nízkoenergetický dům.

Pezibear / Pixabay

Masiv přímo z lesa

Když se řekne, že někdo má dům z masivu, tak si často představíte klasický srub, který je dělán přímo z kůlů, tedy ze stromů. Tyto dřevěné chaloupky sice vypadají velice krásně, ale je kolem nich po celý rok spoustu práce, protože o toto dřevo je nutné pečovat a zároveň někteří vidí jako velkou nevýhodu to, že samotné kůly jsou hodně objemné, takže si naplánujete jistou velikost a musíte počítat s tím, že ve skutečnosti budete mít uvnitř méně místa, protože budete mít velmi široké stěny. Samozřejmě, že dnešní moderní varianta má v tomto výhodu, protože zabere méně místa, takže můžete počítat se skutečnými rozměry a také vyžaduje méně péče, navíc daleko více izoluje, než klasický dřevěný srub, takže vám také ušetří peníze za topení.

Takže dům z panelů?

Říkáte si, jak je to možné? Pravdou je, že se jedná o obdobu montovaného domu, kdy se dům skládá z panelů. Avšak tyto panely jsou výjimečné právě svým složením, protože se nejedná o dřevotřísku, ale naopak jsou z kvalitního, masivního dřeva. A tak, když si necháte vybudovat domek z těchto panelů, můžete říct, že máte dům z masivu. Nepředstavujte si pod tím, že panely se zanesou omítkou a nikdo nic nepozná, naopak tyto panely se jen zaizolují, ale nechává se jejich struktura, tak aby šlo vidět, že jde opravdu o dřevěný dům.

Masiv je kvalita, za kterou se platí

Pravdou je, že pokud zvolíte dům z masivu touto cestou, tak si budete muset našetřit. Protože samotná surovina je poměrně drahá. Navíc tyto panely jsou daleko těžší, než klasické z dřevotřísky, takže budete muset na stavbu domu zařídit i patřičné stroje, tedy těžkou techniku, které by si s touto váhou poradily. Ale na druhou stranu budete mít vysoce kvalitní materiál, který se hned po montáži a izolaci opatří speciálními nátěry a vydrží vám dlouho, aniž byste se o něj museli nějak starat.

Rodinný domek nebo rovnou panelák?

Vzhledem k tomu, že jde o vysoce kvalitní a hlavně pevný materiál, nemusíte z masivu stavět jen domy, ale je to výborný materiál pro vícepatrové budovy, takže klidně postavte rovnou panelák. Kromě toho, že jsou lépe izolované, než klasické roubenky, tak mají další výhodu a tou je, že dokážou perfektně bojovat s rozdíly teplot. A také se spekuluje o tom, že domy z masivu pomocí masivních panelů by mohly být pasivní domy. A je jasné, že panely z masivu mají daleko větší životnost, než ty z dřevotřísky, takže váš masivní dům můžete zahrnout do dědictví a s radostí si jej budou užívat i generace po vás.

Masivní dům může vypadat i moderně. Je to sice drahé, ale když do něj investujete, tak vám to dům vrátí.