Máme zahradu uvnitř paneláku

Mnoho lidí si přejí mít zahrádku, na které by si vypěstovali vlastní zeleninu, ale k tomu potřebují velký pozemek, na kterém si vytvoří záhon. Pravdou je, že nemusíte být vlastníkem obrovského pozemku, a přesto si můžete pár kousku zeleniny vypěstovat. A to klidně uvnitř bytu.

Cibule v květináči

jen_deeb / Pixabay

Není pravdou, že zelenina musí být vysázena pouze do hlíny v záhoně. Klidně si můžete vysadit například cibuli do květináče a mít svou úrodu přímo uvnitř bytu. Je to běžný postup, mnoho lidí si sází i rajčata či papriky do květináčů. Jednak to působí velmi originálně a může to být pěknou dekorací vašeho domu, ale je to také praktické, protože nemusíte mezi zeleninou trhat plevel.

Jak mám o zeleninu v květináči pečovat?

Nemusíte si zbytečně přidělávat vrásky, protože zelenina v květináči potřebuje to samé, jako by byla venku. Což znamená dostatek vláhy, tedy pravidelné zalévání, dále kypření, které na zahradě zajišťují žížaly, ale je jasné, že když si chcete dát zeleninu dovnitř, tak nebudete chtít, aby se vám po bytě pohybovaly žížaly. A také potřebují sluníčko. V případě hezkého počasí můžete svou soukromou zahradu vystavit na balkón, a pokud balkón nemáte, tak stačí, když rajče, papriky či cibule dáte za okno, kterým proniká sluneční světlo nejdéle.

Hnojíme

Někteří také doporučují, aby se rostliny trochu hnojily, jednak vám potom narostou větší plody, ale jejich růst se tím urychlí. Říká se, že nejlepším hnojivem je hnůj, avšak pokud máte zahrádku uvnitř bytu, rozhodně si zde nebudete dávat zapáchající hnůj. Samozřejmě, že existují jisté náhrady. Můžete zvolit některé chemické přípravky, anebo hnůj v granulích, který není aromatický.

Rostou, rostou …

Pokud jste se rozhodli pro tento způsob pěstování zeleniny, nedivte se, když se vám nebudou plody objevovat po době, která je napsána na sáčku. Vzhledem k tomu, že je rostlina uvnitř, dostává méně sluníčka, a tak je její růst trochu zpomalený. Takže vám rajče či paprika uzrají, ale bude to trvat trochu déle.

Není nad to mít zeleninu přímo ze zahrádky. Ale co když zahradu nemáte – vypěstujte si zeleninu v bytě.