Chystáme zahradu na zimu

Zima nám klepe na dveře a to znamená, že bychom měli rychle udělat vše, co jsme doposud nestihli. Na zimu bychom měli připravit nejen svůj dům, šatník, ale také zahradu, aby byla i na jaře krásná, zdravá a plodná.

Péče o stromy

Couleur / Pixabay

Každý ví, že na zimu by se měli stromy chránit ořezáním. Avšak pokud jste do teď nestihli, tak raději nechte strom jeden rok bez průřezu. Pozdější průřez by mohl stromu jen uškodit. Jediné větve, které můžete i v takto pozdě odstranit jsou ty, které už jsou buďto uschlé anebo poškozené. V případě, že máte zahrádku někde u lesa a nemáte jí oplocenou, tak byste si měli své stromy chránit nízký pletivem a podobně, protože jinak si na nich pochutná lesní zvěř, čímž stromek značně poškodí.

Jsou trvalky trvalé?

Pokud máte na zahradě vysazené i nějaké okrasné rostliny, mezi kterými jsou trvalky, tak se mohou způsoby ochrany před zimou lišit podle typu rostliny. Rostliny jako jsou vysoké trávy je potřeba ostříhat dříve, než začne být mráz, avšak jsou zde i takové květiny, které je lepší nechat uschnout a suché části neodstraňovat, protože tyto částí mohou poskytnout jako malá izolace kořenů. Některé trvalky, zejména růže je také třeba zakrýt, aby tolik netrpěly. Každý má svou techniku, ale mnozí doporučují jehličí.

Abychom mohli pěstovat i další rok

V případě, že vaše zahrada není pouze okrasná, ale také na ní pěstujete nějakou zeleninu, tak byste se měli postarat i o svůj záhonek. V první řadě je potřeba, abyste se zbavili veškerých zelených rostlin a hlínu na záhonku poryli a nechte jí v tomto stavu. Někdo doporučuje pokopanou zahradu také posypat uhlím, ale záleží na vás.

Máme na zahradě skleník

Pokud vám na zahradě stojí skleník, neměli byste při procesu zazimování zapomenout ani na něj. Postup je obdobný, jako když jde o záhon. Avšak u skleníku se doporučuje i dezinfekce, abyste se zbavili všeho, co by mohlo mít špatný dopad na příští úrodu. K tomuto procesu stačí zapálit sirné knoty, které pověsíte do prostoru skleníku a necháte jej uzavřený. Myslete na to, že když napadne mnoho sněhu, tak jej musíte ze skleníku odebrat, protože tíha sněhu by mohla sklo rozbít, což není nic příjemného.

Voda zamrzá

Mnozí z vás mají na zahradě i hadice, s kterými zahradu zalévají či umyvadla v letní kuchyni či pod terasou. Myslete na to, že pokud přijdou mrazy, tak vám zamrzne i voda, která je v hadicích a podobně, proto byste měli vodu vypustit a odpojit, aby nedošlo k zbytečným problémům.

 

Na zimu se musíme důkladně připravit, protože chladné počasí a mráz může nadělat mnoho škody.