Cesta jako k zámku

Mít krásný a harmonický domov je sen snad každého. Avšak domov není jen dům, ale také okolí, které k němu nezbytně patří, tedy zahrada a hlavně příjezdová cesta. Aby byl náš dům opravdovým splněným snem, musíme se postarat i o jeho okolí. 

Zámková dlažba vede k zámku

Existuje mnoho druhů různých dlažeb, avšak mezi ty nejoblíbenější patří právě zámková dlažba. A sama dlažba má velkou škálu odstínů a druhů, můžete mít klasické obdélníčky anebo i přírodní kámen, záleží jen na vás. Samozřejmě, že vybírání bude velice náročné, abyste zvolili nejen správný tvar, ale i barvu, tak aby to ladilo s domovem. Každopádně až budete mít vybráno, čeká vás ještě horší věc a tou je – zrealizovat vaši představu o příjezdové cestě. Mnoho lidí si na to nechá volat firmy, avšak je zbytečné, když to zvládnete sami a poměrně nižší náklady.

Máme místo, jdeme na to

Nejspíše nebude těžké zvolit místo, kudy cesta povede, většinou je od domovních dveří či garáže až k brance a podobně. Avšak nemůžete začít zámkovou podlahu pokládat bez příprav. Naopak, ještě než začnete s pokládáním, čeká vás mnoho úkolů. Povrch, kde bude dlažba později vévodit, musí být opravdu rovný, a tak je nutné, abyste tomu věnovali čas a srovnali pozemek. Samozřejmě, že se to neobejde i bez nějakých vykopávek, aby byla dlažba později zároveň se zahradou a podobně. A je nutné, aby dno bylo nejen rovné, ale také pevné.

V případě, že chcete dlažbu využít jako příjezdovou cestu, tedy aby po ní jezdily auta, tak je důležité, aby vydržela váhu aut. To znamená, že na dno musíme dát ještě zpevnění, což ve většině případů bývá kamenná drť. Když budete mít vše splněno, můžete dávat obrubníky.

A teď už opravdu pokládáme

Když máte nachystán obrubník a všechny vrstvy podkladu, tak si můžete vydechnout, protože to nejhorší a nejnáročnější je za vámi. Teď už jen budete pokládat pěkně vedle sebe dlažbu. Vždy při pokládání zámkové dlažby začínejte od nejnižšího místo po nejvyšší, nikdy ne naopak. Ukládání je jednoduché, zejména pokud máte pravidelné tvary, protože ty stačí skládat do řad a sloupců, někdy je dobré je trošku ťuknout kladivem, aby dobře držely, ale opravdu jen jemně. Horší je, když máte nepravidelné tvary, protože s tím si musíte trochu pohrát, tak aby na sebe navazovaly.

Můžeme jezdit až ke dveřím

Až budete mít dlažbu položenou, tak jí ještě musíte zasypat, abyste vyplnili spáry mezi jednotlivými díly. Většinou se k tomu používá písek a obyčejná metla, pomocí které písek zametete do spár. Samozřejmě, že je důležité, abyste ještě cestu zhutnili, ideální je využít vibrační desky, avšak musíte jí něčím chránit, abyste nezničili vaši novou zámkovou dlažbu. A když to budete mít všechno hotové, tak můžete jezdit až ke dveřím.

 

Kvalitní příjezdová cesta k domovu je nezbytná, a vzhledem k tomu, že dnes má snad každý auto, měl by zvolit takovou cestu, po které se dostane i s autem – třeba zámkovou dlažbu.