Zahradní krby vám umožní více využít svoji zahradu

Většinou jsou plánovány jako součást zahrady či terasy. Vždy tomu tak být, ale nemusí. Zahradní krby se dají postavit i mimo terasu. Mají univerzální funkci – po jednoduché úpravě se v nich dá grilovat i udit. Ty jednodušší si zvládnete postavit sami.

Obvykle se jedná o stavebnici. Složitější konstrukce je lepší nechat postavit odborníky. Při stavbě krbů v zahradě, nebudete tolik svazování architekturou domu, chaty anebo chalupy. I tady se však vychází z velikosti a koncepce pozemku, použitého materiálu a složitosti krbové konstrukce. Přečtěte si tedy na následujících řádcích, jak si poradit se zahradními krby.

Umístění v zahradě

Jejich stavbu a umístění je nejprve nutné konzultovat se sousedy a poté se stavebním úřadem. Na většině zahrad je lze vybudovat i jako solitér. V menších zahradách je nutné vytvořit jejich kombinaci s různými přístřešky a pergolami. Kombinace tak přispívají ke zvýšení komfortu i estetickému zvýraznění. Často je lze i přistavět i ke zděnému plotu nebo opěrné zídce.

Zajímavým řešením je spojit zahradní krby s méně působivým objektem, například se skleníkem či garáží. Z hlediska provozu platí pro umístění stejná pravidla, jako pro krby na terase. Musí umožnit bezpečný pohyb lidí, zajistit místo pro přípravu a konzumaci pokrmů a snadný přístup k palivu.

Design a materiál

Vždy má korespondovat se stylem a velikostí zahrady. Po dokončení se totiž stávají významnou dominantou. Nejoblíbenějším materiálem pro vystavění se staly cihly, kameny a betony v různých barevných odstínech. Nikde však není řečeno, že se musíte držet klasického designu. Zvolit si můžete i netradiční.

Vybírat se dá z nespočtu různých netradičních desingnových variant. Od tradičních přes stroze působící tělesa až po dynamické tvary nebo i sochařská díla. Opticky lehčím dojmem působí stavebnicové krby z keramických nebo betonových prefabrikátů.

Zakoupit se mohou i kovové. Dostanete je v rozloženém stavu a na zahradě pouze sestavíte dohromady. Na zimu se snadno rozloží a uklidí, aby netrpěly nepřízní počasí. Obvykle se vyrábějí z plechu o síle asi 1,5 mm a z dalších kovových materiálů, jako úhelníky, profily a podobně.

Pro barevnost povrchu a kombinaci s jinými prvky v zahradě je určující druh plechu (měď, černý plech atd.) a samozřejmě tvar. I kovové zahradní krby by ale měly mít ohniště a spalovací prostor vyložené jiným a ohnivzdorným materiálem. Nejvíce se používají šamotové plátky, které odolávají ohni a při poškození se snadno vymění.