Jak zastínit okna? Přece žaluziemi nebo roletami!

Zastínit okna je potřeba, to je celkem bez diskuse. Otázkou zůstává, jakým způsobem to provést. K tradičním metodám patří pořízení rolet nebo žaluzií, a rozhodně nejde o nic přežitého. Svou funkci plní dobře a na výběr je dnes spousta moderních verzí a typů pro každá okna. Ačkoliv doba pokročila a na trhu jsou i další varianty. Tradiční hliníkové žaluzie s kuličkovým řetízkem nebo textilní rolety se stále drží na prvních místech žebříčků oblíbenosti. A rozhodně to není jen kvůli jejich ceně.zaluzie

Klasické i modernější typy

Komfort snadného zatažení a regulace vnitřních žaluzií máloco překoná. Rolety zase poskytnou rychlé odstínění od okolního světa s možností moderního designu, který vhodně doplní interiér. Zauvažovat bychom měli ale i o moderním a kvalitním stínění předokenním, tvořeném lamelami z hliníku nebo plastu. Takový systém totiž zabrání slunečním paprskům dostat se už k samotnému oknu zvenčí, nedochází ke vzniku tepelných mostů, takže přispívá k teplotnímu komfortu daleko účinněji, a navíc může být do jisté míry i bezpečnostním prvkem domu.

Jaké rolety vybrat?

Předokenní zaomítací rolety jsou nejčastějším typem. Zabudovávají se ale před okno, klidně dodatečně, ale vyžaduje to určitý zásah do fasády, aby pak schránka nebyla na první pohled vůbec vidět. Předokenní roleta se naproti tomu může zabudovat i po osazení okna, což oceníme, pokud jsme na ni nemysleli již při realizaci domu. Nejjednodušší na realizaci jsou nadokenní plastové rolety montované současně s novými okny.

Ovládání i na dálku

Ovládání stínících systémů je dnes natolik komfortní, že to zvládne každý, třeba i z gauče. Kromě manuální regulace za pomoci různých řetízků a klik je zde elektronický systém, přičemž oba typy jdou zkombinovat. Stažení a roztažení na dálku nebo s předprogramováním dopředu oceníme zejména u předokenních systémů. Vydáme se například na dovolenou a chceme, aby nešlo poznat, že v domě nikdo není. Nebo jsme rádi, když se za slunečného dne vrátíme po práci do domu, kde je příjemný chládek.

Jaké rolety a žaluzie vybrat?

Ať už se rozhodneme pro jakýkoliv konkrétní typ, měli bychom dbát především na kvalitu, aby nám stínící systém dobře a dlouho sloužil. Mezi špičku na trhu patří výrobky od firmy Slovaktual. Jsou to žaluzie a rolety nejen kvalitní, ale i moderní, estetické a trendové, s obrovským výběrem, takže k vašemu domu určitě najdete skvěle padnoucí typ.