Lavička zahradní

Mezi zahradním nábytkem zaujímá lavička nebo lavice první místo. Neodmyslitelně patří na každou zahradu a dvorek. Místo se často pro ni najde i tam, kam by se větší zahradní posezení se stolem jinak nevešlo. Jedná se o první kus nábytku, po kterém se v obchodě většina lidí poohlíží.

Lavička zahradní může vypadat různě. Může se jednat o jednoduchou lavičku bez opěradla, kde dva špalky nahrazují nohy a široké prkno slouží k sezení. Shledáme se s nimi u ohniště či u dětských pískovišť. Na straně druhé se dá zakoupit tvarově náročný a dokonale zpracovatelný kus nábytku z kvalitního materiálu, s ozdobně tvarovatelným opěradlem. Lavička zahradní se hodí k terase, do altánku, do zahradního zákoutí, kde rádi relaxujete.

Historie lavičky zahradní

Je zvláštní, že nemá potřebu měnit jí tak často, jako je tomu u jiného druhu nábytku. Vůbec nám nevadí, že vydržela a přežila několik generací. Často se jen natře, opraví se závady a svou službu nám poskytuje dál. Neřešíme nějaký design, zdobnost, prostě je to naše lavička, ke které nás váže nějaké pouto. Je to neživá věc, která dýchá a ožívá vzpomínkami na dobu minulou, tak jak život s ní ruku v ruce šel.

Jako jediná ze zahradního nábytku má svou jedinečnou historii. V dávno minulých dobách byla doplňkem snad každého venkovského stavení. Od mladší historie se stala součástí parků, lázeňských kolonád, městských ulic a frekventovaných cest, ale i němým svědkem milenců, držících se v objetí. Je romantická a přívětivá, jelikož od nepaměti poskytuje odpočinek a příjemné posezení.

Dnešní lavička zahradní je jiná

Za svou existenci si prošla určitým vývojovým stádiem. Dříve byla jen dřevěná, a když jste šli po vesnici, vypadala jedna jako druhá. Úplně všechny měly stejné řešení. S postupem času a změnou trendů se začíná měnit i její styl. Nejprve dochází k proměně tvarů a prvků lavičky zahradní.

V dnešní době disponuje především přemírou nápaditosti, tvarové rozmanitosti a designu. Kombinace vkusu, materiálu a požadavek na komfort staví lavičku do jiného světla. Představují ji jako excelentní samostatný kus zahradního nábytku.

Na co nezapomenout při výběru lavičky?

Před jejím nákupem a zaplacením si vyzkoušejte, jak se vám na ni sedí. Nejde pouze o vyzkoušení podsedků a tvarování opěradla, ale také o její výšku a sklon. Vyrábějí se v různých délkách. A to pro dvě, tři a více osob. Doplnit se může čalouněnými podsedky nebo jen polštářky, které změkčí sezení a barevně lavičku oživí. V pestré nabídce materiálu určitě najdete tu správnou pro vaši zahradu.