Možnosti zateplení domu

U nových domů je dnes provedení zateplení samozřejmé, avšak mnohé starší domy izolační vrstvu nemají. Možná, že i vám doma uniká teplo nebo pociťujete v místnostech chlad. Zjistěte, jaké jsou možnosti zateplení domu.

Proč zateplovat dům

Při stavbě každého domu se dnes rovnou provádí jeho zateplení. Používají se k tomu materiály, tzv. tepelné izolanty, které špatně vedou teplo, takže ho udržují uvnitř domu. Protože teplo neuniká ven, sníží se vám v zimě náklady na topení a zároveň nebudete pociťovat chlad, který často z nezateplených zdí stále sálá, a to i když topíte.

Druhy zateplení

Možnosti, kterými lze dům zateplit, jsou dvě. Jedná se o kontaktní fasádu a větranou konstrukci. Častější variantou je kontaktní fasáda, která má poměrně jednodušší aplikaci. Montáž větrané konstrukce je o něco složitější, ale není nevýhodná – její předností je větší zvuková izolace, což je vhodné především v rušném městě, a je složená z vnějšího pláště a větrané vzduchové kapsy, která umožňuje domu lépe dýchat.

Kontaktní zateplení

Pokud chcete zateplovat dům a rozhodli jste se zvolit kontaktní zateplení vašeho domu, na výběr máte ze dvou metod. První z nich – a také častější – je použití pěnového fasádního polystyrenu, který má jednodušší aplikaci a lépe se také opracovává. Druhou možností je použití minerální vaty, jejíž cena je o něco vyšší. Mezi její výhody však patří dobrá protipožární odolnost.

Větraná konstrukce

U provětrávané fasády se izolační materiál vkládá do připravených roštů. Rošty jsou umístěny tak, že mezi nimi a domem vznikne mezera – kapsa, která umožňuje vzduchu proudit kolem stěny a díky tomu nedochází k vlhnutí domu. Tento druh zateplení je doporučován zejména u rekonstruovaných budov s vyšší vnitřní vlhkostí, u dřevostaveb nebo hal.

Svůj dům můžete zateplit i svépomocí, jedná se však o poměrně náročnou – a to i časově – aktivitu. Jistotou je obrátit se na profesionály, kteří vám montáž nejen provedou, ale hlavně poradí s výběrem zateplení tak, aby odpovídal potřebám vašeho domu.