Zahradní sprcha

Pro ty, kteří si nemohou z jakéhokoliv důvodu, ať už se jedná o nedostatek místa či cokoliv jiného, dovolit postavit na zahradě bazén, se nabízí náhradní možnost řešení. Tuto náhradní možnost představuje zahradní sprcha. Zařídit si tak na léto venkovní osvěžení není nic složitého. Dostatek možností naleznete v obchodech či se můžou do práce pustit domácí kutilové.

Určitě jste se setkali s různými vynálezy zahrádkářů, kteří chytali dešťovou vodu do zásobníků a pak se s ní sprchovali. Tak na podobné počiny zapomeňte. Na trhu naleznete několik typů zahradní sprchy. Jsou vyráběné sériově a s jasným účelem.

Zahradní sprcha se slunečním ohřevem

Jedná se o specifický a nejoblíbenější druh. Její součástí je praktický rezervoár osázený solárními panely. Díky solárnímu panelu máte za několik málo hodin k dispozici teplou vodu, a to bez jakýchkoliv nákladů na energii. Bývá opatřená i směšovačem, který promíchá teplou vodu z rezervoáru s vodou studenou z vodovodního řádu.

Rezervoár má většinou objem od 8 do 35 litrů objemu. Někomu to může připadat málo, vězte však, že se jedná pouze asi o třetinu objemu, se kterým se lze najednou sprchovat. Ohřátá voda má totiž asi 60 stupňů, a proto je k jejímu smísení na příjemných 25 stupňů potřeba mnohem více vody studené. Součástí sprchy bývá i teploměr, takže hned uvidíte, jestli ještě musíte čekat na ohřev či nikoliv.

Instalace

Instalace zahradní sprchy není nijak složitá. Zvládne to i laik. Sprchu stačí napojit na zahradní hadici. O zbytek se už postará solární zásobník. Ani napojení na zahradní ponorné čerpadlo není nijak komplikované. Stačí jen připojit přívod sprchy na čerpadlo a je hotovo.

Zahradní sprcha za pár stovek

Jedná se pouze o jednoduchou sprchu, která však není solární. Stojan stačí pouze zapíchnout do země, napojit hadici a můžete se sprchovat. Taková možnost, však vyhovuje pouze některým z nás. Užít se dá pouze v horkých letních dnech, protože pokud hadice není napojená na směšovač v koupelně, k dispozici je jen voda studená. Tento typ sprchy koupíte i s jemným „mlžením“, které se hodí zejména pro příjemné osvěžování ve velkých parnech.