Kuchyň, hřejivé srdce domova

Již od časů, kdy v kuchyni pobývala pospolu celá rodina, a tvořila tak společenskou místnost ve staveních, která málokdy měla více než dvě místnosti, je kuchyně srdcem domova. Už naši předci si dopřávali teplíčko u pece, kdy při přípravě pokrmů spolu rodina vyprávěla pohádky a příběhy. Dnešní kuchyně slouží především k co nejrychlejší přípravě pokrmů, jelikož náš hektický životní styl si žádá, abychom přípravou jídla trávili co možná nejméně času.

Proto jsou moderní kuchyně zařízeny co možná nejjednodušeji. Kuchyňský nábytek bývá hladký, z odolných a snadno udržovatelných materiálů. Žádné ozdobné řezbářské prvky jako v minulých staletích v současných kuchyních většinou nenajdete. Naopak zde máme spoustu nejmodernějších spotřebičů, je třeba mít mnoho elektrických zásuvek. Vždyť už i trouba či myčka s námi mohou komunikovat pomocí mobilního telefonu.

Jediné, co se během staletí nezměnilo je hlavní účel kuchyně – a to příprava jídla. Zařídit vkusně, jednoduše kuchyň, pokud na ní nemáme prostor 30 metrů čtverečných, bývá o kompromisech. V bytových domech jsme navíc limitováni přívody vody a plynu, a různými bezpečnostními nařízeními. Ti z nás, kteří sice máme domek, ale musíme mít kuchyň spojenou s obývákem, nebo nám alespoň supluje jídelnu, u zařizování takového prostoru musíme některé prvky oželit, aby se nám vše krásně vešlo.

Co budeme v kuchyni tedy kromě spotřebičů doopravdy využívat? Sepište si seznam nábytku, který musíte mít, na druhý papír vypište, to co byste rádi měli, ale můžete bez toho žít. Samozřejmostí v kuchyni je kuchyňská linka, pokud nemáte špajz, či komoru, investujte do spížní skříně, kam budete moci ukládat mouku, cukr a všechny potraviny, které mají být v suchu a teple, a zároveň by v kuchyňské lince zabíraly zbytečně prostor určený pro nádobí.

Skvělou věcí je kuchyňský ostrůvek. Pokud jsou v něm umístěny úložné prostory, tím lépe. Ty se v kuchyni hodí vždycky. Kuchyňský ostrůvek také můžete využít jako skvělý způsob optického předělení místnosti, pokud máte kuchyňský kout v obývacím pokoji. Nebo si u něj mohou vaše dítka malovat v době, kdy vy se věnujete vaření a oni chtějí být ve vaší společnosti.

Potřebujete-li umístit do kuchyně i jídelní stůl a židle, vybírejte nejen podle toho, co je v letos v módě, ale dbejte především na praktičnost. Měly by být z kvalitního, odolného materiálu, deska u jídelního stolu by měla být z tvrdého dřeva. Jídelní sestavy z borovicového dřeva bývají velmi krásné na pohled, ale velmi lehce se poškrábou. Při pořizování jídelního stolu je třeba si uvědomit, kolik máme doma strávníků a podle toho je třeba vybrat jeho velikost. Nikdo nechce při nedělním obědě řešit postrkování lokty svého souseda. Chodí-li k vám často návštěvy na obědy, či večeře, ale bojujete s prostorem, pořiďte si rozkládací jídelní stůl a pár skládacích židlí, které v běžném provozu domácnosti nikde nebudou překážet. Navíc je využijete i například v dětském pokoji, tam na nich mohou sedět kamarádi vašich dětí.

Poslední dobou se věnuje více pozornosti ochraně přírody, tak si nezapomeňte přikoupit dostatečně velký sortér na třídění odpadu. Vyrábí se v nejrůznějších designech, takže bude ladit do každé kuchyně. Odpadky tak budete třídit hned a navíc budete mít dobrý pocit, že vaše rodina pomáhá chránit přírodu.

Máte naopak místo na rozdávání a jste milovníci kávy? Můžete si v rámci kuchyně zřídit kávový koutek. Například na Pinterestu je spousta nápadů na to, jak kávový koutek stylově vybavit. Stačí stolek, na který umístíte váš kávovar, či pressovač. K němu třeba dvě barové stoličky. Nad stolkem stačí polička, anebo háčky na zavěšení šálků, nějaký pěkný obraz, či plakát s tématikou kávy a máte hotovo. Kávový koutek vám budou všichni závidět. A vy si ho vychutnáte pokaždé, když si ve shonu všedního dne najdete chvilku si užít svůj šálek lahodné, čerstvě připravené kávy.

Zdroj fotografií: Pixabay, Pinterest