Trávník jako na golfovém hřišti

By: Acid Pix

Lidé, kteří žijí v rodinných domcích, mají většinou kolem sebe i zahradu. Samozřejmě, že zahrada vyžaduje určitou péči. Ale pokud chcete, aby byla vaše zahrada dokonalá a váš trávníček byl tak krásný, jako bývá trávník na golfovém hřišti, tak musíte udržovat jisté zásady.

Jak správně sekat trávu?

Mnozí si koupí drahé sekačky a myslí si, že ty jim zajistí trávník jako na golfovém hřišti. Pokud jej sekáte pravidelně, tak to stačí. Ale když necháte trávník narůst do větší výšky, což se může stát, zejména pokud odjedete na dovolenou, tak je nejprve lepší posíct jej kosou, nebo bubnovou sekačkou. Pokud vysokou trávu posečete sekačkou, bude rozžvýkaná – sekačky narušují trávní stébla, kdežto kosa je odtáhne pryč a správně položí. Navíc sekání kosou je zdravý pohyb pro vaše tělo. Avšak už jen v málo domácnostech se najde doma kosa, takže pokud vám nezbývá nic jiného, než použit sekačku, tak byste vysokou trávu měli sekat vícekrát. Nejprve si dáte sekačku do vyšší polohy a až poté sekáte v nízkých polohách.

Co když na zahradě roste plevel?

Mnozí si myslí, že nad plevelem vyzrají, když ho posečou. Avšak pokud chcete mít trávník jako na golfovém hřišti, tak posekat plevel nestačí. Přisekání sice plevel na pár dní zmizí, ale zůstanou tam kořínky, což umožňuje dalšímu růstu. To znamená, že abyste se plevele zbavili úplně, tak musíme odstranit jejich kořínky. Jsou lidé, kteří volí různé chemické postřiky, ale tyto postřiky mohou uškodit i trávě, proto je lepší, když plevel normálně vytrháte. Je to sice náročnější, ale zase to bude o to krásnější.

Trávník a voda

Tráva v sobě má mnoho vody, ale také jí mnoho sama spotřebuje. Tato spotřeba se odvíjí na tom, jakou má teplotu půda, kde trávník vyrůstá. Pokud jde o parný letní den, tak půda bude vyprahlá, tedy velice horká a tráva bude potřebovat více vody. Avšak jen málokdo zalévá trávník, proto se využívá zavlažování. Abyste došli k trávníku jako na golfovém hřišti, tak byste se měli držet pár pravidly. Tím nejdůležitějším je, že je lepší méně často, ale s vyššími dávkami vody, než často a krátce. To znamená, že zavlažování můžete nastavit, tak aby byl váš trávník v létě zalitý třeba jen jednou týdně, ale s velkou intenzitou.

Trávník a mulčování

Tráva jako samotná je hnojivem, proto mnozí využívají mulčování pomocí sekačky. To znamená, že posečená tráva zůstane ležet na dané ploše. Pro zbytek trávy, je tato posečená tráva zásobárna živin. Avšak musíme dbát na to, aby tráva byla dobře rozložena, protože když bude na jedné části hromada, tak může tu danou oblast udusit a tráva uschne. Mulčování je daleko lepší hnojivo, než jsou všechny postřikové chemikálie, takže pokud chcete mít trávník jako na golfovém hřišti, tak občas mulčujte.

Stačí dodržovat pár pravidel a váš trávník bude vypadat stejně jako ten na golfovém hřišti, avšak chce to váš čas a péči.