Víte, jaké úspory vám přinese bezolejový kompresor? Tohle jsou ty hlavní

Vybrat si olejový nebo bezolejový pístový kompresor? Přesně tak zní jedna z nejčastějších otázek při výběru stroje na výrobu stlačeného vzduchu. V současnosti se však přidává další neméně důležitá otázka. A to ta, jaký kompresor si vybrat s ohledem na rekordně rychle rostoucí ceny energií. Kompresory jsou totiž přeborníky ve vysoké spotřebě. V tomto článku vám ukážeme, že právě s pístovými bezolejovými kompresory lze při správném hospodaření ušetřit poměrně razantně.

Na začátek se hodí zmínit, pro koho vlastně bezolejový kompresor je. Nejlevnější čínské stroje z hobby marketů, které slouží pouze pro nejméně náročné uživatele a nelze je opravovat nyní nechme stranou. Jako příklad si dejme mobilní pístový kompresor s cenou do 35 000 Kč. Tyto stroje nejen, že jsou nejoblíbenější, ale také nejuniverzálnější. Vyhovují drobným živnostníkům, řemeslníkům, hodí se na lakování, dokáží „utáhnout“ i náročnější pneumatické nářadí a hravě splnění i všechny požadavky náročných kutilů. U takových kompresorů, na které se specializuje například italský ABAC již dávno neplatí, že jsou pouze méně schopnými kolegy olejových pístových kompresorů, co zároveň nedokáží konkurovat životností. Použité technologie a materiály se zkrátka za posledních 10 let výrazně posunuly kupředu, ať už jde o speciální poteflonované povrchy nebo unikátní kryty řemenového převodu s aerodynamicky tvarovanými drážkami, který společně s dochlazovačem dokáže zahřívání kompresoru bez olejového mazání efektivně eliminovat. Ale jak vám takový stroj přinese úspory?

Nižší náklady díky čistějšímu vzduchu

Zcela nejdůležitější je uvědomit si přínosy již od výroby čistějšího stlačeného vzduchu. Jiný pístový kompresor než bezolejový vám méně závadný stlačený vzduch na výstupu dodat nedokáže. Co se pod závadným vzduchem rozumí? Všechny aplikace, od práce s pneumatickým nářadím v zámečnické dílně po chemický průmysl a dentální služby mají předepsanou kvalitu stlačeného vzduchu podle normy ISO 8573-1. Kvalita je v normě popsána sedmi třídami (0 až 6). Každá třída má jasně stanovený maximální obsah pevných částic, vody a oleje. Pro různé aplikace a průtoky jsou požadovány různé třídy čistoty. Díky bezolejovému kompresoru automaticky eliminujete obsah oleje ve vyrobeném vzduchu. Co to znamená? Méně nutné filtrace, méně další nákladné úpravy vzduchu a současně méně starostí s údržbou veškerého zařízení, které ke kompresoru připojíte. To všechno se na celkových nákladech projeví zcela rapidně.

Důležité je započítat prodlouženou životnost celé kompresorové soustavy

Ohledně úspor s bezolejovým kompresorem nelze hledět jenom na samotný stroj. Do širšího kontextu jsme to uvedli už v předchozí kapitole. Cokoliv, co za vzduchový kompresor připojíte, ať už jde o pneumatické nářadí nebo rozmanitou pistolovou techniku a samozřejmě i veškeré hadice, které jsou spojeny rychlospojkami či jiným spojovacím materiálem, dokáže bezolejový kompresor ušetřit, ochránit před usazováním zbytků oleje, v němž rády ulpívají i mechanické nečistoty. Veškerému zařízení tak nepřímo prodloužíte životnost, nebudete muset řešit odstávky a drahé opravy.

Nižší náklady na servis stroje  Olej se na pístovém kompresoru vyměňuje 1× do roka. Tento důležitý servisní úkon sice provede snadno každý alespoň lehce zdatný majitel kompresoru a olej taktéž není drahý, přesto jde o náklady, které se pomalu sčítají. Olejové pístové kompresory vyžadují pravidelnou výměnu ještě několika dalších součástí. Bezolejové provedení pak vychází jako obecně méně nákladné na údržbu a servis. V delším časovém horizontu se pak může úspora projevit viditelně. A to ocení každý menší živnostník pro něhož je důležitá každá tisícikoruna.