Jak vybrat zahradní nábytek tak, aby vaší zahradě opravdu slušel?

Zahradní nábytek by měl patřit k okrase každé zahrady. Měl by být pohodlný a praktický, ale také by měl dobře vypadat. Na internetu i v kamenných obchodech naleznete pestrou škálu zahradního nábytku, ze které stačí si jen vybrat. Ale jak, když množství je tak ohromné? V první řadě se zamyslete nad tím, co by vaší zahradě nejvíce slušelo.  A tomu přizpůsobte vše ostatní.

Nespěchejte a vybírejte pečlivě

Pokud vybíráte kvalitní zahradní nábytek, který vám má vydržet léta, nespěchejte. Dejte si na čas a pečlivě vybírejte. Prohlížejte katalogy, zajděte si zajímavý kus do obchodu na živo vyzkoušet.  A především přemýšlejte, kam jej na zahradě či terase umístíte. Zamyslete se také nad cenou zahradního nábytku. Sestavy obsahující stůl a několik židlí jsou finančně mnohem zajímavější než samostatný nákup každého kusu zvlášť. Důležitý je také počet osob, pro který nábytek kupujete. A za zmínku stojí také styl zahradního nábytku, který by měl ladit s prostorem, do kterého chcete nábytek postavit.

Kolik je vás doma?

Kapacitu zahradního nábytku přizpůsobte počtu členů vaší domácnosti. Počítejte také s rezervou pro případné návštěvy a rozhodně si přikupte pár židlí navíc. Ty mohou být složené v garáži nebo ve sklepě a vyndat je můžete, jen pokud to bude potřeba. Z důvodu možnosti jednoduchého uložení nábytku zejména v zimním období je praktické, pokud je nábytek skládací. Určitě je praktické, pokud je možné nohy od stolu demontovat a u židlí zase oceníte možnost jejich stohování.

Lehátko a polstry barevné až oči přecházejí

Zahradní lehátko patří ke kouskům zahradního nábytku, který je opravdu určen výhradně k relaxaci. Počítejte s tím, že zabere větší prostor a musíte pro něj mít využití. Zahradní lehátko se hodí například k bazénu. I pokud chcete na zahradě relaxovat, nemusíte hned investovat do lehátka. Stačí, když si pořídíte polohovatelnou stoličku či křesílko s podložkou pod nohy. Abyste vaši zahradu oživili, určitě vsaďte na barevné polstry, které navíc můžete podle nálady měnit. V jejich případě je ale potřeba rovnou pořídit i zahradní nábytek na uskladnění, jako je velká zahradní truhla anebo lavice s úložným prostorem.