Tepelné čerpadlo s dlouhou životností? Řiďte se těmito doporučeními

Dlouhá životnost tepelného čerpadla a bezproblémový provoz nejsou samozřejmostí. Na níže uvedených řádcích jsme pro vás připravili tipy, které vám pomohou obou výhod dosáhnout.

Výběr objektivně vhodného tepelného čerpadla

Smutnou realitou tuzemského trhu je, že většina prodejců umí instalovat pouze jednoduché systémy vzduch/vzduch a vzduch/voda. Všeobecně však platí, že nejvyšší topný faktor, tj. nejúspornější provoz, nabízí tepelná čerpadla země/voda, Záměr koupě tepelného čerpadla je nutné konzultovat s prodejcem, který je schopen poskytnout objektivně vhodné doporučení, tzn.:

  • má ve své nabídce více typů tepelných čerpadel,
  • kromě prodeje zajišťuje i instalaci a následný servis tepelného čerpadla.

Dále, i na trhu s tepelnými čerpadly dochází k podvodům, kdy prodejci komunikují zákazníkům nepravdivé údaje o výkonu (topném faktoru) tepelného čerpadla. Z tohoto důvodu je vhodné omezit výběr na produkty, jejichž výkon ověřil nezávislý zkušební ústav, tj. tepelná čerpadla s označením Evropská značka kvality Q.

Kvalitní instalace

Jak již bylo naznačeno výše, důležitá je i kvalita samotné instalace tepelného čerpadla. Servisní technici dokonce říkají, že topný faktor, hluk provozu, bezporuchový provoz a dlouhá životnost jsou z 50 % ovlivněny kvalitou tepelného čerpadla a z 50 % kvalitou instalace.

Pravidelná péče

Pro dosažení maximální životnosti tepelného čerpadla a bezporuchového provozu jsou důležité:

  • pravidelné servisní prohlídky ze strany kompetentního pracovníka,
  • správné nastavení regulace tak, aby tepelné čerpadlo pracovalo úsporně s co nejnižší teplotou teplé vody,
  • udržování kvality vody v topném systému, tj. snížení počtu zásahu servisních zásahů způsobených nečistotami a korozí v topném systému.

Zdroj obrázku: Victor Yarmolyuk / Shutterstock.com