Odhlučněte stěnu či podlahu a zbavte se starostí se sousedy

Máte doma malé děti? Možná jste nervózní, když pláčou, běhají, hrají hru s míčkem a podobně, protože víte, že sousedé bydlící v bytě pod vámi, hluk nesnáší a často na vás klepou. Anebo máte třeba koníčka, který je hlučný, jako hra na bicí, poslech hlasité hudby…? S jakýmkoli hlukem ať už ho způsobujete vy, nebo vaši sousedé a vy chcete mít klid, vám pomůže kvalitní odhlučnění.

Jednoduché odhlučnění stěny

Odhlučnění stěny vám může pomoct nejen doma – vám, jako celku, rodině, ale i ve vztahu se sousedy, také ve firmě, kde kanceláře sousedí s hlučnou dílnou… K odhlučnění stěny můžete použít dvě řešení. Prvním je kontaktní konstrukce hodící se při běžném hluku. Je důležité použít kvalitní, profesionální, zvukově izolační materiály. Konstrukce není příliš objemná, její tloušťka začíná na 1,5 cm včetně sádrokartonu s účinností zlepšení vzduchové neprůzvučnosti zdi od 5 dB výš. Podíváme-li se na nejúčinnější kontaktní řešení, má tloušťku 6,2 cm a účinnost konstrukce zvýší o 15 dB.

Jestliže je hluk výrazný, je vhodné použít bezkontaktní konstrukci. Té lze docílit tak, že ve skladbě materiálů bude vytvořena vzduchová mezera. Tak bude minimalizováno spojení původní zdi s izolační konstrukcí. Tloušťka zdi bude ve finále větší, ale tímto zvýšíte celkový výkon odhlučnění. Toto řešení je velmi variabilní, dá se přizpůsobit konkrétnímu hluku.

Pokud vás trápí hluk procházející podlahou

I když k vám hluk přichází shora, nebo naopak vy rušíte ty, kteří se nachází v místnosti pod vámi, dá se hluk vyřešit odhlučněním podlahy. To se provádí položením zvukové izolace do podlahy. Ideální je samozřejmě zachytit hluk dříve, než se dostane do nosných konstrukcí. Použít se dají akustické desky WOLF, akustická pěna nebo akustický pás.

Jestliže není z nějakého důvodu možné položit izolaci do podlahy, dá se izolovat strop. Izolace stropu je účinná ruší-li vás běžný hluk, jako je řeč, hudba… Jestliže vás ruší dupot, vibrace, bouchání, zvuk se přenáší i do nosných konstrukcí a část se dostává do stěn. Je tedy na místě izolovat i stěny. Izolace stropu je méně účinná než izolace podlahy.

Jak na odhlučnění, aby bylo účinné a efektivní, vám ráda poradí společnost potichu.cz. Obraťte se na ni a sdělte jí své konkrétní požadavky. Za klid doma nebo v práci izolace od hluku určitě stojí.