Vesnice versus město – první část

Vesnice versus město – první část

Je lepší bydlet na vesnici anebo ve městě? Na tuto otázku neexistuje správná odpověď. Existují ale racionální důvody pro oba názory. Já jsem se dnes rozhodla ne pro kritiku, ale pro rozepsání do očí bijících chyb na obou místech. Ale také pro hledání kladů, protože nic není černobílé.

Česká vesnice

Dnes už není plná hospodářů a „panímám“ v zástěře, kteří vstávají za kuropění a uléhají po těžké robotě, jak to bývalo dříve. Už i tam dorazil technický pokrok a modernizace. Dá se zde najít klidný a spokojený život, ale také adrenalin. Jaký? Ranní běhání na autobus s vědomím, že další pojede až za tři hodiny. V horším případě zimní nekonečné čekání na onen dopravní prostředek, který jaksi nevyjel kopec, protože silničáře opět překvapila zima.

Rozčilování se v obchodě, že v 10.30 dopoledne už nejsou rohlíky. Přemlouvání a následná hádka s manželem, který odmítá jít na tradiční myslivecký ples, který se koná jednou do roka. Ale to přeci nevadí, hospůdka pro štamgasty, kde mají všechny důležité věci (pivo a rum) je otevřena denně. Romantická večeře přece chutná mnohem více, když si ji uvařím sama nebo po hodině strávené v autě, no nemám pravdu?

Po všem tom rozčilování se ale můžete jít projít do lesa nebo do polí, kde se nadýcháte krásně čistého vzduchu a cestou nemusíte potkat nikoho, kdo by narušil váš relax. A i kdyby, „na vsi“ se zná každý s každým a dohromady to vytváří jednu velkou rodinu. Takže místní zábavy, které nejsou na rozdíl od plesu pořádané jednou do roka, mají patřičnou přátelskou atmosféru.  

Ve městě

je vše o krok napřed. Znečištěnější vzduch, protože auta jsou k cestě na nákupy potřeba. Z výfukových plynů se sice hůř dýchá, ale když to dělají všichni, v čem je problém? Co je lepší? Dvacet lidí ve dvaceti autech nebo dvacet lidí v jedné tramvaji? Odpověď je nasnadě.

Večer můžete prožívat větší strach, když jdete domů z práce. Je zde totiž více zákoutí a temných uliček, kde se mohou skrývat různá individua. V době romantiky a zamilovanosti se ale dají tyto zapomenuté částí užitečněji využít.   Chceme-li vyrazit za kulturou, nastávají nefalšované stresy ze špatné volby. Je lepší jít do kina nebo divadla? Nebo snad vyzkoušet novou galerii nebo to staré muzeum, kam ještě nebyl čas zajít?

Nezoufejte a dejte si uklidňujícího panáka. Ale počkat, mám jít tradičně do restaurace hned vedle svého bydliště nebo se radši projít do toho vyhlášeného baru, o kterém všichni mluví? No a obdobné starosti nastávají i s nákupem!